19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMai mult confort în baia de la bloc

Mai mult confort în baia de la bloc

Cunoscutele probleme pe care le ridică băile din apartamentele de bloc sunt cele legate de suprafeţele reduse.

Dacă spaţiul insuficient este dublat de o arhitectură defectuoasă care îl gestionează, atunci şi gra­vitatea problemelor se amplifică. Pentru găsirea unor soluţii acceptabile va trebui să acţionaţi în două direcţii. Întâi de toate, trebuie acţionat în vederea suplimentării spaţiului util al băii. Acest lucru este destul de greu de pus în practică din cauza structurii acestui tip de locuinţe. Dacă însă extinderea este posibilă, atunci şi confortul va avea de câştigat.

A doua categorie de soluţii vizează amenajarea spaţiului. Aici putem identifica două tipuri de rezolvări care se găsesc ­într-o strânsă relaţie de interdependenţă. Este vorba, mai întâi, de dimensiunile şi formele obiectelor sanitare pentru care se optează, iar mai apoi de locul în care acestea vor fi amplasate.

Gestionate inteligent, aceste două categorii de soluţii pot creşte simţitor gradul de funcţionalitate al sălii de baie şi, implicit, confortul acesteia.

Baia apartamentului pe care îl prezentăm aici a beneficiat de toate soluţiile descrise mai sus: spaţiul ei a fost suplimentat, iar obiectele sanitare au fost, în parte, reamplasate în aşa fel încât imaginea finală a fost radical îmbunătăţită.

Suplimentarea spaţială a fost facilitată de faptul că accesul din hol în baie  era intermediat de un oficiu cu o suprafaţă de 1,8 mp. Uşa dintre oficiu şi baie a fost eliminată împreună cu partea superioară a peretelui despărţitor. Partea inferioară a acestuia (cu înălţimea de 1m) a fost păstrată pentru a îndeplini un dublu rol: să izoleze maşina de spălat în ansamblul încăperii şi să izoleze vizual vasul de toaletă. În ceea ce priveşte a doua categorie de soluţii, aici trebuie să amintim că vasul de WC a fost repoziţionat şi că toate obiectele sanitare au fost înlocuite cu unele noi.

Lucrările au început cu eliminarea ­vechilor finisaje ceramice şi a obiectelor sanitare. Tot în această etapă a fost demolat parţial şi peretele care separa oficiul de baie.

Instalaţiile au fost înlocuite în totalitate. Noile conducte au fost montate în şanţurile săpate în pereţi şi în pardoseală. Masca din cărămizi BCA a fost demolată şi reconstruită din plăci de gips-carton. Pereţii au fost decopertaţi de plăcile vechi de faianţă, după care au fost tencuiţi. Pe pardoseală a fost turnată şapă, iar după întărirea ei a fost montată gresie. Pereţii au fost, la rândul lor, placaţi pe întreaga suprafaţă cu faianţă.

Pentru alimentarea cu apă rece a maşinii de spălat şi pentru asigurarea evacuării apei au fost trase conducte din ghena de instalaţii. Au fost montate obiecte sanitare noi (cadă cu hidromasaj, lavoar, vas de toaletă) de o calitate superioară. De asemenea, vechea uşă a fost înlăturată, iar în locul ei a fost monatată una nouă, din lemn. Înainte de montare, glafurile golului de uşă au fost îndreptate prin tencuire, pentru ca operaţia să fie una perfectă.

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă