25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMai inteligenţi decât bulgarii, mai nepregătiţi decât ungurii şi sârbii

Mai inteligenţi decât bulgarii, mai nepregătiţi decât ungurii şi sârbii

România a ocupat o poziţie modestă în cadrul unei evaluări internaţionale care a testat elevi din 65 de state. Ţara noastră este în partea de jos a clasamentului la matematică, o ştiinţă despre care se spune că reflectă cel mai corect capacitatea tinerilor de a urma o formă de educaţie după liceu, precum şi veniturile viitoare ale acestora.

Potrivit celui mai recent studiu PISA privind starea educaţiei la nivel mondial, România ocupă locul 45 la disciplina matemati că, din 65 de ţări şi economii studiate. Din totalul elevilor români testaţi la matematică, 40,8% sunt elevi cu rezultate slabe şi doar 3,2% din elevi sunt de top.

Educaţie proporţională cu investiţiile în educaţie

Studiul PISA 2012 a evaluat peste 510.000 de elevi la matematică, lectură şi ştiinţe. Accentul a fost pus pe matematică, potrivit organizatorilor – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – care precizează că toate competenţele din zona matematicii sunt un predictor puternic al rezultatelor pe care le vor înregistra elevii ca tineri adulţi.

Citeşte şi: 200 de copii, scor perfect la un concurs naţional de matematică

Sergiu Moroianu, care a obţinut titlu de doctor în matematică la Massachusetts Institute of Technology, ne-a explicat că “locul 45 al României la matematică este dezamăgitor”.

Sergiu Moroianu arată că această clasare ar trebui corelată cu o serie de alţi indicatori: “România ocupă ultimul loc din Europa la producţia ştiinţifică pe cap de locuitor. Bugetul alocat educaţiei pe cap de locuitor şi ca procentaj din PIB este printre ultimele din Europa. În sfârşit, PIB per cap de locuitor, un indicator cunoscut ca fiind puternic corelat cu rezultatele la testul PISA, ne situează cam pe aceeaşi poziţie între ţările incluse în studiu”.

Un test grilă

Testele PISA sunt nişte teste standardizate ale aptitudinilor şi cunoştinţelor elevilor de 15 ani. Sunt considerate a fi un indicator al nivelului general al educaţiei dintr-o ţară faţă de celelalte. Sergiu Moroianu ne-a precizat că “un factor în defavoarea României este structura testului la matematică. Acesta nu include adevărate probleme de matematică aşa cum se practică în gimnaziul şi liceul românesc. Dacă testele PISA ar include probleme care să necesite reflecţie, nu doar înţelegerea unui enunţ complicat, cred că locul României ar fi mai ridicat.

Citeşte şi: Vezi câţi bani primeşte un olimpic român de la Ministerul Educaţiei

Testul PISA este mai degrabă un test de inteligenţă. Testul solicita capacitatea de concentrare, deoarece consistă din 28 de întrebari tip grilă, unele complicate ca enunţ, unde orice neatenţie conduce la depunctare. Ori în România capacitatea de concentrare a tinerilor este grav afectată de abuzul de expunere la noile tehnologii – televiziune, internet, jocuri pe calculator, telefon mobil.”

La matematică, România a devansat Bulgaria şi Cipru, dar se află în urma Ungariei şi Serbiei.

Pe primele locuri ale clasamentului se află elevii din Shanghai-China, Singapore, Hong Kong, Taipei, Coreea de Sud, Macao, Japonia, urmaţi de Liechtenstein, Elveţia şi Olanda. Sergiu Moroianu spune că există multiple cauze pentru care statele din Asia domină acest clasament.

“În ţările asiatice sistemul educaţional este perceput în societate ca fiind crucial, spre deosebire de România unde ocupaţiile intelectuale sunt astăzi dispreţuite. Rezultatele şcolare sunt extrem de valorizate de exemplu în China, o ţară unde funcţionarii sunt selectaţi de sute de ani prin examene netrucate“, explică Moroianu.

România s-a clasat, la disciplina lectură, pe locul 50 din 65. Cu un nivel sub Romania sunt Bulgaria, Mexic, Albania, Brazilia. La ştiinţe, Romania se afla pe locul 49 la ştiinţe.

Cele mai citite

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă