33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMai bine suplinitor

Mai bine suplinitor

» Ieri s-au desfasurat si in Constanta sedintele publice de repartizare a candidatilor pe posturile titularizabile. Deficitul de posturi titularizabile a determinat multi candidati sa opteze pentru un post de suplinitor in oras decat pentru unul de titular in judet.

Impartirea posturilor a inceput dis-de-dimineata, in jurul orei 8.30, la Centrul de examen nr.1 organizat la Colegiul National "Mihai Eminescu", cu sedinta publica pentru dascalii de limba si literatura romana. Ezitare si deruta printre candidati. Sa intre sau sa nu intre in clasa unde tocmai urma sa inceapa strigarea posturilor didactice.
Precizam faptul ca la aceasta disciplina 20 de candi-dati au obtinut note intre 9 si 10, iar batalia s-a dat pentru 27 posturi titularizabile, toate, insa, in judet. Mihaela R., care a luat 8,20, si s-a clasat a 45-a pe lista, ne-a spus ca va opta pentru un post de suplinitor. Mihaela are experienta predarii in judet. Mai precis, la Oltina, unde a suplinit un an. A fost bine pentru ca a stat la rude, nu a facut naveta, insa a marturisit ca pentru cineva care aterizeaza pentru prima data intr-un loc indepartat, fara confortul de la oras, este foarte greu. Despre scoala si elevii din Oltina a avut cuvinte de lauda, insa nu s-ar intoarce acolo si in nici un alt loc din judet. Va da si anul viitor concursul din 15 iulie, cu speranta ca se vor scoate la concurs posturi in oras. La cativa pasi de Mihaela, prima clasata la titularizare la limba engleza, cu nota 9,25, a preferat sa nu intre in sedinta publica si sa suplineasca anul scolar viitor. "Am luat 9,25, cea mai mare nota. Posturi sunt la Sacele, Cernavoda, Ostrov, departe de Constanta. Sunt la master si vreau sa imi continui studiile acolo. Am venit totusi sa vad ce se intampla, poate apare vreun post. Am inteles ca anii trecuti s-a intamplat asa ceva. Este prima data cand particip la titularizare. Voi incerca si la anul. La suplinire sunt posturi in oras, majoritatea sunt rezervate, insa pentru un an este bine", a precizat proaspata absolventa.

SPECIALIST
» Opinie
"Din pacate sunt posturi putine, in raport cu numarul mare de medii peste 7 pe care le-au obtinut candidatii. Au prins posturi la romana candidati pana la media 8,40 desi metodologia le-ar fi permis si celor din intervalul 8,40-7.00 sa se fixeze pe un post de titular", a precizat presedintele Centrului de examen nr.1 , prof. dr. Camelia Ciurescu.
La limba romana 88 candidati au obtinut note peste 7.00 la examenul din 15 iulie. Cristina Prodan, prima de pe lista, cu 9,60, va preda, din toamna, la scoala Generala "Grigore Moisil" din Navodari.

Cele mai citite

Record de îndatorare pentru Statul Român. Datoria publică a crescut în martie la 845 miliarde lei

Datoria publică a crescut în martie cu 3,8 miliarde de lei și a atins nivelul record de 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Cu...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Analiză FES: România colectează cele mai puține taxe comparativ cu statele din centrul și estul Europei

România este țara în care taxele reprezintă cea mai mică proporție din economie, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană, inclusiv cele din centrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă