18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial„Mai bine Jucaţi tenis decât să ucideţi mistreţi!"

„Mai bine Jucaţi tenis decât să ucideţi mistreţi!”

La partida de vânătoare de la Balc au participat personalităţi precum prinţul Dimitrie Sturdza. Evenimentul nu a fost ocolit însă de proteste.

 

Cea de-a noua partidă de „vânătoare” organizată de omul de afa-ceri Ion Ţiriac pe domeniul din satul bihorean Balc a stârnit vii proteste. În prima zi de împuşcat mistreţi în ţarc, la faţa locului au mers reprezentanţii unor organizaţii pentru protecţia animalelor, precum Asociaţia Vier Pfoten sau Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor. Militanţii pentru drepturile animalelor au afişat bannere cu mesajul „Stop killing. Play tennis”. Mesajul a fost purtat inclusiv prin intermediul unui balon cu aer cald, înălţat de activiştii pentru drepturile animalelor deasupra domeniului de vânătoare. Protestatarii au aruncat cu mingi de tenis pe domeniu. „Am vrut să transmitem un mesaj clar, pe care să îl înţeleagă şi invitaţii domnului Ţiriac.

Credem că ar fi fost mai nobil să practice sportul care i-a adus notorietate decât să ucidă mistreţi”, a spus Gabriel Păun, unul dintre protestatari. De asemenea, ecologiştii au depus şi o sesizare la Poliţie. Pe domeniul de vânătoare au intrat poliţişti, care însă au folosit o maşină fără însemne oficiale şi care au declarat că nu a fost încălcată legea. Activiştii ecologişti au spus, însă, că poliţiştii ar fi fost intimidaţi de numele participanţilor la eveniment şi spun că oamenii legii ar fi trebuit să verifice fiecărei persoane în parte actele de identitate şi permisul de port-armă.

Reclamaţii la Ministerul Mediului

De asemenea, reprezentanţii Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor au depus o sesizare la Ministerul Mediului şi i-au cerut ministrului Rovana Plumb să ia măsuri care să preîntâm-pine repetarea unor asemenea fapte. „Vorbim de două infracţiuni: cea de cruzime faţă de animalele care, aflate în captivitate, nu pot fi supuse tirului, iar cea de-a doua este legată de legea armelor şi muniţiilor, care spune că armele de vânătoare nu pot fi folosite în asemenea crescătorii de vânătoare”, a spus unul dintre reprezentanţii Alianţei, Claudiu Dumitru.

„Aceasta nu este vânătoare. Este un Ignat al puşcaşilor”, a spus un alt participant. Primul oficial care a reacţionat a fost deputatul USL Remus Cernea, care a anunţat că va depune un proiect de lege prin care doreşte să interzică manifestări precum cea din Balc. Pe fostul domeniu al lui Nicolae Ceauşescu, în fiecare an, Ion Ţiriac şi invitaţii săi împuşcă circa 200 de animale. Printre obişnuiţii unor asemenea evenimente s-au numărat prinţul Dimitrie Sturdza, patronul unui imperiu auto, Woolfgang Porsche, patronul unuia dintre marii producători de sucuri de fructe, Franz Rauch, ori primarul din Monte Carlo, Georges Marsan.

În fiecare an, există trei goane, două sâmbăta şi una duminică dimineaţa. Carnea porcilor este împărţită hăitaşilor, azilelor de bătrâni şi caselor de copii.  

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă