0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialMagistratii "Stefan Gheorghiu"

Magistratii „Stefan Gheorghiu”

Asanarea morala a magistraturii – actiune ignorata dupa 1990 – ar fi trebuit sa insemne cel putin blocarea ascensiunii profesionale a unor judecatori si procurori care au slujit, cu functiile lor, nomenklatura PCR a justitiei ceausiste.
Acum, in al treisprezecelea ceas al reformei morale in Justitie, opinia publica are dreptul sa cunoasca numele celor care, in calitate de sefi de instante si de parchete, au acceptat pactul cu diavolul numit Academia „Stefan Gheorghiu”, devenind „cadre de nadejde” ale PCR si ale Securitatii.
CEPECA a fost faimosul „Centru de Perfectionare si Pregatire a Cadrelor de Conducere din Economie si Administratia de Stat” din cadrul Academiei „Stefan Gheorghiu”. Arhiva CEPECA a ajuns in sertarele jurnalistilor de investigatie. Documentele CEPECA din anii 1982-1983 (perioada cu varf maxim de ideologizare a cadrelor din Justitia ceausista) cuprinde numele multor magistrati (sefi de instante si de Parchete), care dupa 1990 au urcat in functii de conducere. Nascute in perioada 1926-1955, aceste „cadre de nadejde” ale PCR se regasesc pe scaunele instantelor si parchetelor. Multi magistrati care au absolvit Scolile Interjudetene de Partid sau Universitatea de Partid „St. Gheorghiu” (numita oficial si „Universitatea Politica si de Conducere”) sunt azi iesiti la pensie. Dar au contaminat cu gandirea lor juridica sistemul judiciar in perioada 1990-2000. In anul 2005, regasim in sistemul judiciar (dar si in universitati, la facultatile de Drept) destul de multi magistrati care au urmat cursuri de marxism-leninism, chiar si de trei ani, pentru a „traduce in practica directivele PCR trasate de tov. Nicolae Ceausescu”.

Marin Voicu si-a masluit CV-ul, la CEDO

– Marin Voicu, presedinte Judecatoria Constanta, ciclul I – 1982 la CEPECA. A urmat cursurile de marxism-leninism ale Scolilor Interjudetene PCR din Craiova (1977) si Iasi (1978-1981). Dupa 1990 a ajuns sef al Curtii de Apel Constanta. A functionat ca judecator roman (primul din tara) la CEDO Strasbourg (1996-1998). La Strasbourg si-a masluit CV-ul, declarand in fals ca detine titlul de doctor in drept (titlu obtinut abia in 1999!). In anul 2002, a fost promovat ca judecator la Curtea Suprema de Justitie, la Sectia Comerciala, dupa ce a publicat un tratat despre CEDO prefatat de prof. dr. Adrian Nastase. Ca sef al Curtii de Apel Constanta a fost dovedit, cu martori, ca a musamalizat solutionarea dosarului „Shogunul” (disparitia flotei). Detine o lucrare de doctorat sustinuta in 1999, lucrare criticata de Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice din Romania.

Simpatia lui Taracila

– Moraru Vasile, presedinte Judecatoria Calarasi, ciclul I – 1982 la CEPECA. Autor al lucrarii „Programul PCR cu privire la sarcinile Justitiei”. Dupa 1990, ajunge presedinte al Tribunalului Calarasi (un judet in care coruptia din magistratura a fost constant patronata de FDSN-PDSR-PSD). In 2004 si 2005, CSM i-a respins candidatura pentru functia de judecator la CSJ, desi avea simpatia baronului PSD de Calarasi, Doru Ioan Taracila.

– Horia Ghibanescu, procuror-sef Parchetul Bolintin Vale (jud. Giurgiu) – ciclul II la CEPECA, 1983. Dupa 1990 ajunge procuror in Parchetul General, ca om de serviciu al regimului Iliescu-FSN-FDSN; a musamalizat mai multe dosare in care victime ale Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au cerut inculparea penala a securistilor si tortionarilor din Piata Universitatii. Alaturi de procurorii Ovidius Paun si Valentin Leanca, Ghibanescu a avut proces pe rol la CSJ (2002-2004) intentat de o victima a torturilor indurate in timpul unor anchete.
– Victor Campean, procuror-sef al Parchetului Alba Iulia – ciclul II la CEPECA, 1983. Dupa 1990 ajunge sef in diverse structuri ale Parchetului CA Alba. Sub ministeriatele Valeriu Stoica si Mircea Criste (1997-2000), ocupa functia de procuror general al Parchetului Curtii de Apel (PCA) Bucuresti.

CEPECA si la CSM!

– Tomita Craciun, procuror-sef al Parchetului Tecuci – ciclul II la CEPECA, 1983. Dupa 1990 a fost promovat spectaculos. In 2001, ajunge sef al PCA Galati, iar in 2003-2004 – membru in CSM. Are o avere considerabila, in contrast cu marile dosare de coruptie si criminalitate economico-financiara musamalizate de Parchetele galatene.

– Doru Crin Trifoi, procuror-sef al Parchetului Sectorului 5 Bucuresti – ciclul II la CEPECA, 1983. A beneficiat de promovari spectaculoase dupa 1990. In 2001, ajunge secretar de stat in Ministerul Justitiei. Demis dupa ce presa dovedeste implicarea sa intr-un scandal de trafic de influenta judiciara la Parchetul CA Ploiesti.

– Stelian Barsu, procuror-sef al Parchetului SAI (Ilfov) – ciclul II la CEPECA, 1983. Dupa 1990 a devenit „om al vechilor structuri” impins la Parchetul General, unde a ocupat mult timp functia de inspector si inspector-sef, sub ministeriatele Criste si Tanase Joita. A patronat musamalizarea multor cazuri de procurori necinstiti sau incompetenti, reclamati ca atare in presa. La Academia „Stefan Gheorghiu” s-a remarcat cu lucrarea „Conceptia PCR a tovarasului Nicolae Ceausescu cu privire la activitatea organelor procuraturii in etapa actuala de dezvoltare a RSR”.

Infiltrati si la Curtea de Casatie!

Multi „magistrati CEPECA” au fost infiltrati, dupa 1990, ca „judecatori la Curtea Suprema de Justitie”:
– Gabriela Gaspar – ciclul I, CEPECA – presedinte JS1 – 1982, sotia lui Axinte Gaspar, PSD-istul ajuns judecator la Curtea Constitutionala
– Ioan Jumanca – ciclul I, CEPECA – presedinte Judecatoria Ploiesti – 1982
– Felicia Barcan – ciclul I, CEPECA, presedinte JS3 – 1982 (multi ani a fost si consilier MJ)
– Silvia Georgeta Caramihai – ciclul II CEPECA, presedinte Judecatoria Sector 6 – 1983 (sotul, Iancu Caramihai, tot „magistrat CEPECA”, a ramas, dupa 1990, sef la JS5, cu sprijinul ministeriatului Valeriu Stoica)
– Ileana Mutiu – ciclul II CEPECA, presedinte Judecatoria Oradea Ð 1983. Dupa 1990, promovata ca sef CA Oradea. A predat cursuri, la INM, tinerilor auditori de Justitie, viitori magistrati, contaminati si dupa anul 2000 cu „virusul CEPECA” („Justitie politizata”).

„Activisti CEPECA”

Arhicunoscuti ca „activisti CEPECA”, in institutiile si zonele in care au lucrat, sunt urmatorii magistrati (care au reusit sa utilizeze ce-au invatat la „Stefan Gheorghiu” si dupa 1990, tot in calitate de sefi):
– Nicolae Craciun (Judecatoria Pitesti, ajuns inspector CA si secretar de stat in MAI)
– Gh. Buzesko (Cluj-Napoca, ajuns judecator-inspector si sef pe raza CA Cluj)
– Maria Potra (Alba, ajunsa sef Tribunal Alba)
– Radu Bucu (Turnu Magurele, ajuns sef Tribunal Teleorman)
– Ureche Gheorghe (Alexandria)
– Vasilica Petre (inca presedintele Judecatoriei Racari)
– Serban Blaj (ajuns sef Parchet Bihor)
– Cornel Badoiu (Parchetul Militar, ajuns in PG avocat si parlamentar PSD)
– Vasile Manea Dragulin (Parchetul Militar, ajuns procuror general al Romaniei, sub regimul PDSR-Iliescu)
– Romul Vonica (presedinte Judecatoria Iasi, ajuns judecator la Curtea Constitutionala, sub regimul FDSN-PDSR)
– Simion Murgu (sef Parchet local Timisoara, ajuns sef in structura PCA Timisoara)
– Constantin Tobescu (presedinte Judecatoria Caracal, ajuns sef in structura CA Craiova)
– Gh. Pana (presedinte Judecatoria Buzau, ajuns astazi presedinte al Tribunalului Buzau, considerat „om de serviciu” al „regimului PSD”, patronat de fostul prefect Ion Vasile)
– Constantin Popa (presedinte Judecatoria Campulung Muscel, ajuns dupa 1990 inspector la MJ, unde a functionat timp de 13 ani).

Cele mai citite

Un sirian a atacat cu cuțitul mai multe persoane la Berlin

Doi bărbaţi au fost răniţi într-un atac cu cuţitul comis marţi la prânz în partea de vest a Berlinului, a anunţat poliţia germană, potrivit...

Kate Beckinsale, experiențe traumatizante pe platourile de filmare

Kate Beckinsale, actrița britanică celebră pentru rolurile sale din filme precum Love & Friendship, Canary Black și seria Underworld, a dezvăluit experiențe dureroase și...

Mircea Lucescu: „Naționala din 1970, cea mai bună echipă din istoria fotbalului românesc”

Selecționerul României a vorbit despre cea mai valoroasă formație din istoria fotbalului românesc, surprinzând prin alegerea sa. Naționala din 1970, înaintea Generației de Aur și...
Ultima oră
Pe aceeași temă