18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMagistratii spagari au fost suspendati

Magistratii spagari au fost suspendati

» CSM i-a suspendat din functii pe cei trei magistrati trimisi in judecata pentru scandalul examenelor trucate.

» Fosta adjuncta a lui Ilie Botos, Gabriela Ghita, a ramas fara salariu, dupa ce Presedintia nu i-a aprobat pensionarea anticipata.

» Ancheta procurorilor dezvaluie modul in care unii magistrati se folosesc de relatiile de prietenie, fac trafic de influenta si primesc mita in detrimentul profesionalismului.

Consiliul superior al magistraturii (CSM) a decis ieri suspendarea din functie a procurorilor Gabriela Ghita si Stelian Guli, precum si a judecatorului Gheorghe Cerbeanu. Cei trei au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul fraudelor de la examenul pentru functii de conducere in magistratura. Alti doi, Dumitru Gheorghe si Eugen Cojocaru, au fost suspendati inca din decembrie 2007. Conform legii privind statutul magistratilor, "in perioada suspendarii din functie, judecatorului si procurorului nu li se platesc drepturile salariale" si "aceasta perioada nu constituie vechime in magistratura". Masura luata ieri de CSM o afecteaza direct pe Gabriela Ghita, fosta adjuncta a procurorului general al Romaniei, Ilies Botos. In urma cu trei saptamani, procuroarea trimisa in judecata pentru ca i-a divulgat unui candidat o parte dintre subiectele concursului a facut cerere la CSM pentru a iesi la pensie inainte de implinirea varstei legale. Consiliul s-a conformat de indata si a acceptat solicitarea fostului sef de birou din Parchetul General. Bucuria procuroarei a fost de scurta durata, deoarece Presedintia nu a semnat intre timp decretul de eliberare din functie, asa ca CSM s-a vazut nevoit sa o suspende. Asadar procuroarea Ghita nu va mai incasa o pensie de 80% din ultimul salariu primit, adica vreo 70 de milioane lei vechi pe luna, ci isi va da silinta sa fie judecata cat mai repede pentru a putea reintra in drepturi, in ipoteza ca va fi gasita nevinovata.

 

In timpul urmaririi penale, Gabriela Ghita a incercat sa tergiverseze ancheta penala, depunand nu mai putin de 70 de plangeri. Ea a refuzat categoric sa raspunda chemarilor la DNA, invocand "exercitarea deplina a drepturilor procesuale, a satisfactiei depline asa cum se ofera in natiunile civilizate". De fiecare data, inaintea termenului, in cursul noptii, inculpata trimitea prin fax, la dosarul cauzei, diferite cereri, plangeri si memorii, invocand nulitatea actelor penale si nerespectarea unor drepturi, sau cerea citarea la un alt termen in vederea pregatirii apararii. Potrivit procurorilor DNA, inca un inculpat din dosar a urmarit amanarea trimiterii in judecata. Judecatorul Gheorghe Cerbeanu de la Tribunalul Valcea s-a imbolnavit subit si s-a internat de mai multe ori in spital numai pentru a intarzia prezentarea materialului de urmarire penala.
Conform DNA, Cristian Deliorga, membru al CSM, a fost implicat in fraudarea concursului de la Parchete, dar nu a putut fi dovedita infractiunea de trafic de influenta, motiv pentru care s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de acesta.

 

Firul spagii
Un post de procuror-sef, 15.000 de euro
DNA a trimis marti in judecata sase persoane in legatura cu fraudarea concursului pentru functii de conducere din Parchete din toamna anului trecut. In decursul lunii noiembrie 2007, Eugen Cojocaru, procuror din Parchetul General, a pretins de la Gheorghe Dumitru, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti, suma de 50.000 de euro ca sa-i determine pe membrii comisiei de examinare sa-i inlesneasca promovarea examenului de ocupare a functiei de sef la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti. Cojocaru a primit efectiv doar 15.000 de euro din suma ceruta, Gheorghe Dumitru fiind ajutat de Gheorghe Cerbeanu, judecator la Valcea, si de Gheorghe Bucur, notar public. In urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a clasat pe prima pozitie. Stelian Guli, prim-procuror pe langa Judecatoria Urziceni, isi dorea postul de procuror-sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Pentru acesta a apelat la Eugen Cojocaru, care a obtinut de la "doamna doctor" Gabriela Ghita, presedinta comisiei de examinare, o parte dintre subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă