12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMAE rus denunţă politica dusă de autorităţile de la Ankara în spaţiul...

MAE rus denunţă politica dusă de autorităţile de la Ankara în spaţiul sirian. Cum răspunde premierul Turciei

Ministerul rus de Externe a denunţat, luni, polica “provocatoare” a autorităţilor de la Ankara şi s-a declarat luni “profund îngrijorată” de bombardamentele artileriei turce asupra poziţiilor kurde în Siria. Pe de altă parte,  premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat, luni, Rusia că se comportă “ca o organizaţie teroristă” în Siria şi a ameninţat cu o “ripostă turcă extrem de hotărâtă”, informează AFP, citată de Agerpres.

Mai mult, MAE rus a subliniat că percepe agresiunile turciei “drept un sprijin nedisimulat în favoarea terorismului internaţional”, potrivit unui comunicat.

Totodată, potrivit sursei citate, Rusia va insista ca această chestiune să fie supusă atenţiei Consiliului de Securitate al ONU astfel încât să fie “clar evaluată această politică provocatoare a Ankarei, care creează o ameninţare pentru pace şi securitate în Orientul Mijlociu’ şi pe plan internaţional”.

Citeşte şi: Turcia dezmite că a trimis soldaţi în Siria

Ankara se teme că sirienii kurzi, care controlează deja o mare parte din nordul Siriei, şi-ar putea extinde practic influenţa asupra întregii zone de frontieră. 

Diplomaţia rusă a acuzat, luni, Ankara şi de faptul că ar “continua să permită intrarea ilegală pe teritoriul sirian pentru noi grupări jihadiste şi mercenari înarmaţi” prin frontiera sa. Regimul de la Damasc a acuzat, la rândul său, Turcia că trimite trupe regulate şi camioane încărcate cu arme şi muniţii pe teritoriul sirian în sprijinul rebelilor, fapt negat de Ankara. 

Totodată, premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat, luni, Rusia că se comportă “ca o organizaţie teroristă” în Siria şi a ameninţat cu o “ripostă turcă extrem de hotărâtă”, informează AFP, citată de Agerpres.

“Dacă Rusia continuă să se comporte ca o organizaţie teroristă ce forţează civilii să fugă, noi vom opune o ripostă foarte hotărâtă”, a declarat  Davutoglu, într-o conferinţă de presă comună, la Kiev, cu omologul său ucrainean. 

Mai mult, el a subliniat că Turcia nu are desfăşurate forţe de securitate pe teritoriul sirian, confirmând astfel afirmaţiile ministrului apărării turc, potrivit Reuters. 

Citeşte şi: Turcia va continua lupta împotriva kurzilor din Siria

Pentru a treia zi consecutiv, artileria turcă a bombardat luni dinspre frontiera Turciei poziţii ale YPG în Siria, ca represalii, potrivit Ankarei, la tirurile venind dinspre teritoriul sirian. De mai multe luni, guvernul turc a avertizat Partidul Uniunii Democratice (PYD) şi braţul său armat YPG în legătură cu orice fel de încercare de a se instala definitiv la vest de fluviul Eufrat. 

Ministrul turc al apărării, Ismet Yilmaz, a dezminţit luni acuzaţiile regimului de la Damasc potrivit căruia armata turcă ar fi trimis trupe pe teritoriul sirian şi a reiterat că Turcia nu intenţionează să facă acest lucru. 

Şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlüt Cavusoglu, avertizase sâmbătă că Turcia şi Arabia Saudită ar putea să recurgă la o intervenţie terestră împotriva grupării jihadiste Stat Islamic pe teritoriul sirian. 

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara trec prin cea mai gravă criză din ultimele decenii după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rus la frontiera cu Siria în noiembrie anul trecut. Rusia a decretat un val de sancţiuni economice şi a acuzat Turcia că ar cumpăra petrol prin contrabandă de la Statul Islamic.

 

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă