32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialMAE: 150 de secţii de votare vor fi organizate în străinătate pentru...

MAE: 150 de secţii de votare vor fi organizate în străinătate pentru referendumul din 29 iulie

Un număr de 150 de secţii de votare vor fi organizate în străinătate pentru referendumul din 29 iulie, opt dintre secţii fiind în teatrele de operaţiuni în care România are trupe, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Mediafax.

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, MAE precizează că a fost înfiinţat un grup tehnic auxiliar care va acţiona în cadrul ministerului pe durata organizării, funcţionării şi finalizării rezultatelor referendumului din 29 iulie şi au fost transmise instrucţiuni misiunilor diplomatice ale României în străinătate pe tema organizării referendumului.

De asemenea, MAE precizează că a fost stabilită şi lista secţiilor de votare din străinătate. Astfel, pentru referendumul din 29 iulie vor exista 150 de secţii de votare în întreaga lume, dintre care opt în teatrele de operaţiuni în care România are trupe.

Astfel, la referendumul pentru demiterea preşedintelui vor fi organizate nouă secţii de votare în Spania, şapte secţii de votare în Italia, cinci secţii de votare în Franţa, cinci secţii în Republica Moldova, câte trei secţii de votare în Rusia şi Ucraina, iar alte trei secţii de votare vor funcţiona în Germania. De asemenea, în Canada şi în SUA vor exista câte patru secţii de votare pentru referendum, în timp ce în Australia vor fi amenajate două secţii de votare, iar în Marea Britanie trei secţii.

„Potrivit legislaţiei în vigoare privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, atribuţiile MAE sunt de ordin administrativ – organizatoric şi constau printre altele în: numerotarea şi organizarea secţiilor de votare din străinătate din punct de vedere logistic, distribuirea către birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate a buletinelor de vot, a ştampilelor şi a celorlalte materiale necesare pentru derularea procesului de vot. Totodată, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central acreditează observatorii din partea unor organisme şi instituţii străine şi reprezentanţii mass-media străine. Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă asigură personalul auxiliar, pe bază de voluntariat, la Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare organizate în afara ţării. De asemenea, MAE asigură sediul Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare organizate în afara ţării”, menţionează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe a inaugurat o secţiune destinată referendumului naţional pe site-ul MAE, cu informaţii referitoare atât la atribuţiile ministerului în cadrul referendumului, legislaţia aferentă, procedura de acreditare a mass-media şi a observatorilor externi, precum şi informaţii pentru votantul din străinătate.

La alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secţiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistraţi 147.600 de votanţi. Un număr de 115.831 au votat atunci pentru Traian Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă