10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialLuptele constănţene, în căutare de vedete

Luptele constănţene, în căutare de vedete

După Dorin Pârvan şi Iulian Grăjdan, un alt puşti lansat la Constanţa bate la uşa performanţelor continentale.

Astăzi, în Bulgaria, debutează Campionatul European de lupte pentru cadeţi, iar CS Farul are un reprezentant pe saltea. Răzvan Arnăut, un veritabil copil minune al luptelor româneşti, poate furniza surpriza şi să revină acasă cu o medalie, mai ales că progresul său este constant de trei ani.

Gheorghe Grigore, antrenorul care l-a descoperit pe puşti, are numai cuvinte de laudă despre el şi mare încredere că poate ajunge campion european, mondial şi chiar olimpic, la seniori. Îl vede ca pe un copil cu viitor de aur, care compensează anumite lipsuri caracteristice vârstei cu o inteligenţă ieşită din comun şi cu decizii excelente luate în momentele critice ale unei lupte. Aceste calităţi îl fac un adversar periculos pentru oricine, iar planul este ca în sezonul următor să ia titlul la juniori I, deşi va fi mai mic cu trei ani decât majoritatea participanţilor.

„Răzvan este un copil special şi pariul meu. Mulţi au crezut că bravez acum trei ani când, după doar câteva antrenamente, am anunţat fericit că am găsit cel mai mare talent din ultimii ani, asta în condiţiile în care la noi s-au format atâţia sportivi de valoare. Am spus atunci că va ieşi campion imediat şi aşa a fost. Am plusat în anul următor şi am avut dreptate, iar acum lucrurile au părut normale când a luat al treilea titlu consecutiv. Cred în el şi la Europene, chiar dacă la 16 ani este cam necopt şi chiar dacă a trebuit să slăbească drastic pentru a intra în categorie. Poate prinde un culoar bun, în ciuda unui concurs ce se anunţă dificil, şi să ia o medalie, ceea ce ar fi benefic pentru noi, mai ales că în ultimii ani rezultatele sunt cel puţin nesatisfăcătoare”, ne-a spus antrenorul.

”Va ajunge mare”

Liderul cadeţilor constănţeni va participa în Bulgaria la primul său concurs major, categoria 42 de kilograme părând a fi la îndemâna sa, mai ales că este genul de sportiv care îşi studiază şi nu îşi subestimează adversarii. „Nu vreau să-l laud excesiv, dar este un copil cuminte şi extraordinar de inteligent. Orice i-aş spune, înţelege şi aplică, iar orice observaţie este privită ca o posibilitate de îmbunătăţire a felului în care luptă, nu ca o critică. Nu mi-a fost frică atunci când a fost chemat la lot chiar dacă au mai existat cazuri în care copiii au fost influenţaţi negativ de încrederea acordată, iar asta se vede în felul cum se comportă. Voi fi alături de el la concurs şi, dacă va trece peste micile erori pe care le mai comite, poate ajunge sus. Şi dacă va pierde în Bulgaria, nu trebuie făcută o tragedie pentru că el are nevoie de asemenea concursuri, de meciuri internaţionale, de uzura morală a unor rezultate slabe pentru a progresa. Va ajunge însă mare”, a completat antrenorul.

Trei titluri de campion național

Răzvan Arnăut a cucerit trei titluri de campion naţional la primele trei concursuri la care a participat, uimind efectiv lumea luptelor din România. Cooptat la lotul naţional de urgenţă, Arnăut este o excepţie şi din acest punct de vedere, perio­ada medie pe care „internaţionalii” o petrec la club înainte de a ajunge la lot fiind de cinci ani, adică aproape dublu faţă de cea în care a practicat luptele Răzvan. Cu viitor strălucit în faţă, tânărul sportiv se bucură deja de toată atenţia celor de la club, care se gândesc să facă tot posibilul pentru a-l păstra la Constanţa şi după juniorat, deziderat care n-a fost atins în cazurile Grăjdan şi Pârvan, plecaţi pe bani mulţi la Arad. „Cu 500 de lei pe lună nu putem ţine pe nimeni, dar să ia el titlul european şi alte titluri naţionale şi vom găsi soluţii să-l ţinem aici“.

Partenerul Tiţa

Pe lângă Răzvan Arnăut, antrenorul Gheorghe Grigore mai şlefuieşte un talent deosebit. Se numeşte Florin Tiţa, are aproape 16 ani şi o poveste tristă. Provenit dintr-un centru de plasament, puştiul s-a adaptat rapid rigorilor luptelor şi a cucerit două medalii la primele două campionate naţionale la care a participat. Pentru că are şi el tot viitorul în faţă şi talent cu carul, antrenorul a preferat să-i schimbe categoria pentru a nu avea doi sportivi de excepţie la aceeaşi greutate. Astfel, Tiţa trage la 49 de kilograme, probă mai dificilă, dar ambiţia compensează anumite lipsuri.

SPECIALISTUL

Se poate bate cu oricine

„Este cel mai mobil sportiv pe care l-am pregătit în ultimii ani, iar progresul său este comparabil cu al lui Răzvan. Florin are doar doi ani de lupte şi deja se poate bate cu oricine, iar la ultimul campionat a pierdut pe o eroare copilărească. Vă pot spune cu mâna pe inimă că dacă el avea inteligenţa lui Răzvan, era mai bun, aşa cum dacă Răzvan avea mobilitatea lui Florin, ar fi fost invincibil. De aceea l-am şi mutat la o altă categorie, pentru a evita ca cei doi să concureze pentru acelaşi post”, ne-a spus Gheorghe Grigore.

Cei mai buni luptători din Europa se întrec, începând de astăzi, în ­Bulgaria

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă