12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialLupta pentru influenta in Rusia

Lupta pentru influenta in Rusia

Uciderea prin otravire, la Sankt Petersburg, a doi agenti ai agentiei ruse antidrog, in conflict cu  FSB (ex KGB), a scos la iveala o lupta acerba intre serviciile secrete, care se intensifica o data cu apropierea plecarii presedintelui rus, Vladimir Putin.echea garda a KGB-ului, serviciile secrete sovietice, intre care si ultimul director de dinaintea caderii URSS, a iesit din umbra pentru a lansa un apel la calm, adresat serviciilor speciale, in timp ce semnele infruntarilor dintre ele se inmultesc. "Ne adresam partilor in conflict. Faceti fiecare un pas unul spre altul altfel, si trebuie sa dati crezare experientei noastre, poate surveni o mare nenorocire si nu trebuie sa se ajunga la asa ceva", scriau in ziarul "Zavtra" cinci fosti responsabili ai KGB, intre care un deputat din actualul Parlament, Nikolai Leonov, si ultimul director al KGB, Vladimir Kriucikov.

Ultimul facea parte dintre "pucistii" care in august 1991 au incercat sa-l inlature pe presedintele sovietic, Mihail Gorbaciov, tentativa esuata fiind primul pas spre dezintegrarea URSS in decembrie urmator. "Contradictiile dintre diferitele servicii speciale nu trebuie utilizate in scopuri murdare de catre fortele distructive interne si externe", estimau Nikolai Leonov si Vladimir Kriucikov.
Se intampla foarte rar ca fosti sau actuali responsabili de acest nivel sa se refere, la lumina zilei, la luptele intestine dintre structurile securitatii. Fostii agenti, care au format de facto spionii de elita ai FSB-ului de astazi, isi justifica apelul referindu-se la polemica declansata in octombrie de publicarea in cotidianul "Kommersant" a unui articol al sefului Agentiei ruse antidrog, Victor Cerkesov, si el fost agent KGB, in care denunta riscurile "distrugerii confreriei" agentilor speciali. Articolul raspundea anuntarii arestarii unor inalti responsabili ai agentiei sale, actiune perceputa de analisti ca o tentativa a FSB de a controla agentia in cauza.

Potrivit analistilor, in timp ce al doilea mandat al lui Vladimir Putin se apropie de final, numerosi ex-spioni ai KGB – pe care i-a plasat in esaloanele superioare ale vietii politice si economice ale Rusiei – se dedau la o lupta pentru influenta.
Mai multe clanuri se infrunta intr-un joc dur care in general nu strabate dincolo de zidurile groase de la Lubianka, sediul FSB, si de la Kremlin.
Razboiul serviciilor a luat o noua amploare dupa descoperirea, luna aceasta, a celor doi agenti ai Agentiei antidrog (o structura puternica – cu peste 40.000 de agenti), ucisi la Sankt Petersburg, fiind deschisa si o ancheta.

Cele mai citite

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...
Ultima oră
Pe aceeași temă