12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialLucian Bute, pumni pentru România

Lucian Bute, pumni pentru România

Sunt peste 10.000 de spectatori în pavilionul Central din Romexpo şi peste 40 de grade Celsius. Este gala „Campion pentru România” şi toată lumea aşteaptă main-eventul dintre Lucian Bute şi Jean-Paul Mendy. Pe scaune, apa se transformă în transpiraţie, ziarele în evantaie, iar comentariile stângace asupra ostilităţilor din ring se aud la fiecare secundă.

 
În jurul ringului stau nume celebre, ca Victor Ponta, Elena Udrea sau Helmuth Duckadam, iar în ring croşeul năprasnic al lui Dorel Simion îl trimite la podea pe filipinezul Jun Talape, pentru câteva minute îngrijorătoare. Era runda 9, din cele 12 programate, şi finalul celui mai spectaculos meci al galei. Dorel Simion ridică deasupra capului centura WBC International la categoria pană în uralele spectatorilor şi intră în primii 15 boxeri ai categoriei.

Însă mândria României în materie de box abia urmează. Se cântă imnurile, cu fluierături răzleţe pe acordurile Marseiezei, şi începe meciul campionului mondial Lucian Bute. Prima rundă e de tatonare. Bute încearcă timid un croşeu de dreapta, dar Mendy se mişcă  rapid şi se închide bine. În runda a doua publicul scandează frenetic „Romania!”, în timp ce loveşte ritmic podeaua, provocând un vacarm asurzitor.

Francezul este mai agresiv, însă Lucian, care îşi apără titlul pentru a opta oară, se apără bine, deşi ţine braţul drept aproape de şold. Apare prima combinaţie a lui Mendy. Bute răspunde bine cu croşeul de dreapta şi cu o directă. În runda a treia românul se închide bine, deşi Mendy îl bagă în corzi pentru câteva secunde. Urmează un uppercut de stânga trimis de Bute în capul francezului şi apoi un croşeu spre ficat.

Românul pare că deţine controlul în ring, cu stilul său incomod, care nu-i e deloc pe placul lui Mendy. În runda a patra momentele bune se succed cu repeziciune de ambele părţi. Mendy pune presiune pe Bute, preluând centrul ringului, însă Bute eschivează ca un adevărat campion. Românul îl ia în braţe şi-l opreşte, apoi se distanţează de francez, care preferă luptele încâlcite. Ne apropiem de finalul rundei. Lucian pare că pândeşte un moment decisiv, pentru că stă mai mult în expectativă. O directă de dreapta ratează capul lui Mendy, urmată de croşeul de stânga direct în capul francezului, care se prăbuşeşte secerat la podea.

Este knockout cu câteva secunde înaintea finalului rundei a patra! Mendy nu se mai poate ridica. Este atât de năucit, încât, în cădere, braţele îi răman prinse sub propriul corp. KO-ul scurtcircuitează atmosfera din sală şi lumea se ridică în picioare. Lucian Bute îşi apără cu succes centura mondială IBF, în limitele categoriei super-mijlocie. Este victoria cu numărul 29 de când a trecut la boxul profesionist, din care 24 le-a încheiat înainte de limită. Lacrimi de bucurie, îmbrăţişări şi ringul este invadat de staful celor doi, inclusiv organizatorul Rudel Obreja, care vrea neapărat să apară în toate pozele cu campionul român. Cea mai importantă gală de box organizată vreodată în România se încheie cu urale la adresa neînvinsului Lucian Bute, şi huiduieli atunci când boxerul îi mulţumeşte personal Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a contribuit cu 1,9 milioane de euro pentru organizarea evenimentului. 

Pentru Lucian Bute, viitorul sună din Super Six

Lucian Bute şi-a apărat sâmbătă titlul mondial al versiunii IBF la categoria supermijlocie în faţa boxerului francez Jean-Paul Mendy, neînvins până la întâlnirea cu sportivul român. Următorul meci al campionului nostru este programat să aibă loc în luna noiembrie, împotriva boxerului american Kelly Pavlik.  Însă cea mai importantă încercare în cariera lui Bute va veni abia anul viitor, atunci când românul va da piept cu câştigătorul turneului Super Six World Boxing Classic. Câştigătorul acestui turneu, organizat de televiziunea Showtime, va deţine titlurile WBA, WBC şi titlul acordat de celebra publicaţie Ring. În cazul în care Bute îl va învinge pe câştigătorul Super Six, boxerul român va unifica centurile IBF, WBA şi WBC. Finala turneului Super Six va avea loc pe 29 octombrie, între Andre Ward şi Carl Froch.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă