13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul PSD-ALDE a creat o castă ce nu poate fi pedepsită penal....

Guvernul PSD-ALDE a creat o castă ce nu poate fi pedepsită penal. Sunt salvate de răspunderea penală și rudele. Ordonanța adoptată produce prejudicii mai mari decât proiectul dezbătut public pentru că s-au introdus noi articole de lege protectoare pentru politicienii cu funcții publice

Guvernul României a modificat legislația penală pe ascuns, în miez de noapte, hoțește, modificări prin care a creat o castă a funcționarilor publici, în special a politicienilor care ocupă funcții publice și a rudelor acestora, castă care nu poate fi pedepsită penal pentru infracțiuni săvârșite în legătură cu serviciul. 

Această situare deasupra legii a unei caste este o gravă încălcare a regulilor unui stat de drept, este în fapt o lovitură dată democrației pentru că împiedică înfăptuirea Justiției. Este o veritabilă lovitură de stat.

Guvernul Grideanu a adoptat ordonanța de urgență în unanimitate și a publicat-o grăbit, tot în noapte.

 Articolele din ordonanță care modifică  Codul de Procedură Penală intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. În această categorie intră amputarea denunțului, în urma căruia nu se mai poate deschide dosar penal dacă denunțul nu este făcut în termen de 6 luni de la săvârșirea infracțiunii. Nu se aplică retroactiv, ca prevederile Codului Penal, unde acționează  principiul legii mai favorabile.

Articolele care modifică Codul Penal intră în vigoare peste 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, așa că mai e o șansă să fie atacate la Curtea Constituțională. Ordonanțele de Urgență pot fi atacate doar de către Avocatul Poporului și , în mod excepțional, de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, numai în situația existenței unui conflict de natură constituțională între autoritățile statului.

 Din partea Avocatului Poporului, apropiat al guvernului PSD-ALDE,  sunt slabe speranțe. Mai rămâne președintele Consiliului Superior al Magistraturii, care poate sesiza CCR cu existența unui conflict de natură constituțională între autoritățile statului.

Care sunt textele noi  din ordonanță care împiedică înfăptuirea Justiției și îi salvează pe politicienii penali și pe rudele acestora

Între articolele noi adăugate la proiectul inițial se află și o  dezincriminare de la capitolul “Infracțiuni contra înfăptuirii Justiției” .  Și anume,  la articolul 269, care se referă la pedepsele pentru “favorizarea făptuitorului”, s-a adăugat la lege următorul text:  “Favorizarea săvârșită de un membru al familiei sau de afin până la gradul doi NU se pedepsește”.  

Tot la acest articol  269  (din același capitol “Infracțiuni contra înfăptuirii Justiției”) s-a adăugat un alt aliniat care prevede că “ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate” nu se mai pedepsește cu 5 ani închisoare dacă se face “prin emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative”. 

Altfel spus, ministrul Justiției și membrii Guvernului, care au edictat această ordonanță, împiedicând astfel înfăptuirea Justiției,  nu răspund penal pentru favorizarea condamnaților, inculpaților, suspecților, făptuitorilor care scapă de răspunderea penală.

Textul adăugat îi exonerează de răspundere penală pe toți aceia care  promovează  un act normativ prin încălcarea legii, act normativ care produce de prejudicii.

Spre exemplu, această  OUG s-a adoptat prin încălcarea legilor și produce prejudicii grave: eliberează infractori din pușcării, închide dosare penale, se pierd prejudicii de miliarde de euro.

Prin elaborarea (conținutul) și publicarea acestei OUG, Guvernul NU a respectă prevederea constituțională a egalitatății cetățenilor în fața legii, nu s-a așteptat avizul de la Consiliul Superior al Magistraturii (pe care l-au anunțat, în bătaie de joc, marți seara la ora 17.00. Consiliului i-a fost, practic, imposibil să se întrunească, să analizeze textul ordonanței și să se pronunțe motivat asupra textului până la ora 19.45, când începea ședința de Guvern). Guvernul NU a pus OUG-ul pe ordinea de zi. Restul nelegalităților nici nu mai contează.

Dacă nu ar fi inserat aliniatul în care să stipuleze că autorii textelor normative și cei care le aprobă NU răspund penal, membrii Guvernului erau pasibili de o condamnare de 5 ani închisoare pentru Ordonanța de Urgență prin care au modificat legile penale deoarece au împiedicat înfăptuirea Justiției.

Ordonanța îi protejează de răspunderea penală pe cei care produc prejudicii mai mici de 200.000 de lei chiar dacă au săvârșit fapta cu știință! Așa au vrut ei!

La abuzul în serviciu, pe lângă modificările existente deja în proiectul de ordonanță, Guvernul a plusat, adăugând  modificări  și în conținutul laturii obiective a infracțiunii, în sensul că au stipulat că NU se pedepsește fapta de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mic de 200.000 de lei chiar dacă e săvârșită  “în exercitarea atribuției de serviciu”, “cu știință, îndeplineste un act prin incălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege sau o ordonanță a guvernului”.  Și chiar dacă produce “o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unor persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și GARANTATE de legile în vigoare”.

Altfel spus, membrilor Guvernului Grindeanu puțin le pasă dacă funcționarul public, demnitarul, ministrul, parlamentarul produce un prejudiciu de 199.999 lei oricui – persoană fizică sau juridică! Cine produce prejudiciul NU răspunde penal, chiar dacă fapta e săvârșită cu știință.

Și ca să fie clar faptul că autorii  nu vor fi pedepsiți penal pentru edictare unui act normativ, inclusiv  a acestei OUG,  se stipulează, din nou, că “dispozițiile nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Potrivit acestei modificări,  dacă un primar sau un președinte de consiliu județean sau un prefect dă o hotărâre prin care produce, cu știință (așa vrea el!), o pagubă de 199.999 de lei unei persoane fizice sau juridice, NU răspunde penal!

Pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei, indiferent de cuantum, pedeapsa maximă a fost redusă de la 7 ani la doar 3 ani închisoare (acest aliniat era în proiectul inițial al ordonanței, criticate de asociații de magistrați, de CSM, de societatea civilă, de președintele Înaltei Curți, de procurorul general al României, de șeful DIICOT, de șeful DNA). Pot fi și sute de milioane de euro prejudicii, pedeapsa maximă este tot 3 ani închisoare. există pe rolul instanțelor  astfel de dosare, cum ar fi, spre exemplu, dosarul retrocedărilor, în care e inculpat liderul PSD Viorel Hrebenciuc și în care prejudiciul este de 303 milioane de euro.

Din proiectul inițial al ordonanței s-a inlăturat din OUG doar plângerea prealabilă pentru abuzul în serviciu.

Codul de Procedură Penală, avariat!

La Codul de Procedură Penală, Guvernul Grindeanu a făcut o modificare cu consecințe extrem de grave: dacă denunțul unei fapte penale nu e făcut în 6 luni de la săvârșirea faptei, denunțul se consideră tardiv și NU se mai poate deschide dosar penal.

În forma inițială a OUG, denunțul era valabil dacă era circumscris termenului de prescripție, calculat după pedeapsa maximă dată pentru infracțiunea denunțată și se putea începe urmărirea penală și după 6 luni de la săvârșirea infracțiunii, numai că denunțătorul nu beneficia de scăderea unei fracții din pedepsă sau de impunitate, dacă nu era începută urmărirea penală.

O modificare NOUĂ a  Codului de Procedură, adoptat prin OUG de Guvernul Grindeanu marți seara, este reglementarea modului în care se aplică principiul legii mai favorabile. Ca să fie siguri că OUG se aplică imediat pentru toți, s-a mai pus un articol în ordonanță și anume obligativitatea ca judecătorul delegat cu executări penale  să sesizeze imediat instanța competentă pentru a aplica legea mai favorabilă și să-i scoată repede din pușcării pe toți condamnații pentru faptele dezincriminate prin acest act normativ.

Se poate spune că tot ce s-a realizat cu greu, în ani, în lupta anticorupție, a fost dărâmat într-o seară de un Guvern aflat în slujba unor politicieni penali. 


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

 


Silviu Sergiu, senior editor:
REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 



Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
 
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!

 

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Militari ai Republicii Moldova și americani vor participa la un exercițiu comun

Peste 400 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova, vor participa între 9 – 16 mai, la exercițiul „Swift Response-2024” condus de Comandamentul...

Dan Podaru și-a depus oficial candidatura pentru Primăria Sectorului 1

Dan Podaru, fost consilier local PNL, a anunţat, joi, că şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al Sectorului 1 din partea Partidului Ecologist...
Ultima oră
Pe aceeași temă