12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialLocuitorii unui mare oraş german, fără maşini pe termen nelimitat

Locuitorii unui mare oraş german, fără maşini pe termen nelimitat

Autorităţile din Stuttgart, cel mai poluat oraş din Germania, au cerut locuitorilor să îşi lase maşinile acasă pe termen nelimitat pentru a reduce nivelul nociv de poluare a aerului, care se află de ani sub normele impuse de Uniunea Europeană, scrie DPA, citată de Agerpres

Municipalitatea a impus interdicţia voluntară de luni de la miezul nopţii, după ce s-a înregistrat în mod repetat depăşirea nivelului minim impus de UE de 50 de micrograme pe metru cub. 

Denumit frecvent ‘oraşul maşinilor’ pentru că Daimler şi Porsche au sediul în acest oraş, Stuttgart este cel mai poluat oraş al Germaniei, iar poziţionarea sa într-o vale unde sunt ploi puţine, viteză scăzută a vântului şi alţi factori favorizează colectarea particulelor nocive în atmosferă. 

Locuitorii sunt încurajaţi să folosească transportul public şi să participe la iniţiativele de folosire în comun a maşinilor. Reglementarea este voluntară, însă oficialităţile iau în calcul introducerea pe viitor a unei amenzi pentru cei care nu vor respecta această cerinţă şi dacă nivelul de poluare a aerului nu va scădea. 

Locuitorii din Stuttgart şi ecologiştii au protestat faţă de impunerea acestei măsuri cerând ca municipalitatea să impună o restricţie cu caracter juridic pentru cei care folosesc maşini alimentate cu motorină decât să-i oblige pe cei aproape 200.000 de navetişti ai Stuttgartului să îşi lase maşinile acasă. 

Microparticulele de praf sunt nocive pentru sănătate şi pot cauza cancer pe termen lung. Deocamdată, nu se ştie concret cât timp va rămâne în vigoare restricţia impusă, însă Serviciul german de meteorologie a anunţat că va dura probabil o săptămână până ce poluarea aerului va scădea.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă