In doua localitati din Vrancea, grav afectate de inundatiile din aceasta vara, Suraia si Odobesti, oamenii ramasi sub cerul liber au primit un ajutor vital din partea Ambasadei Austriei, care prin proiectul “Casa Austria pentru oameni” a reusit sa finalizeze, in doar patru luni, 44 de locuinte in care familiile sinistrate se vor putea muta in cel mult doua saptamani.
Proiectul a fost conceput sub conducerea atasatului pe probleme sociale, dna Dr. H.C. Barbara Wiebke Schofnagel, si constituie un exemplu de urmat, prin transparenta si eficienta realizarii sale. Baza financiara a fost realizata prin donatiile facute de intreprinderile austriece din Romania si din Austria. Iar voluntari din Austria, Germania, Romania, Australia si din Vietnam au facut posibila transpunerea proiectului in practica. Suma totala a investitiei (care cuprinde donatiile in bani, in natura si orele de munca prestate si care se ridica la peste 1.050.000 de euro), modul de utilizare a resurselor financiare si materiale, detaliile despre beneficiari si toate informatiile actualizate, legate de aceasta actiune de binefacere, sunt disponibile pe site-ul www.schoefnagel.at. La primavara, proiectul se va continua.
Sarbatoare inaugurala
In fata “Casei 5”, una dintre cele 37 de case construite in Suraia (alte sapte fiind finalizate in Odobesti), langa gardul vopsit in alb si pe o platforma improvizata din scanduri, ambasadorul Austriei, Excelenta Sa, Christian Zeileissen, si atasatul pe probleme sociale, dna Barbara Wiebke Schofnagel au vorbit oamenilor despre felul in care a fost realizat proiectul prin care cele 44 de case au fost finalizate, “cu un pas inaintea iernii”. “Au fost momente foarte grele”, a spus dna Barbara. “Dar am fost ajutati de firmele care s-au implicat, ca si de voluntarii si de expertii care au venit din Austria, tot in regim de voluntariat”. Oamenii ascultau, in tacere, multi cu lacrimi in ochi. In special, Gheorghe si Jana Serban, oameni saraci, zilieri, care acum sunt fericitii posesori ai “Casei 5”. Cu glasul tremurat de emotie, ei povesteau cum le-a luat apa casa din chirpici si cum stat cu copiii intr-o baraca din lemn, in care ar fi ramas si peste iarna.
Localnicii au participat la construirea caselor
Locuintele construite prin proiectul “Casa Austria pentru oameni” au o suprafata de 72 mp, sunt rezistente la cutremure mari, chiar de gradul 9, sunt din B.C.A., au acoperis din tigla si suporta extindere, pe orizontala si pe verticala. Costul total al unei case este de aproximativ 10.000 de euro. Criteriile care au stat la baza alegerii beneficiarilor au fost foarte stricte. In primul rand, avarierea totala a locuintei si imposibilitatea reala a familiei de a-si construi o casa. Important este si numarul mare de copii, ca si disponibilitatea respectivelor familii de a participa la construirea propriei case, fapt ce a dus la o substantiala economisire de bani. Cu lacrimi pe obraz, cei care au primit casa nu mai stiu cum sa le multumeasca binefacatorilor lor, in special dnei Barbara Wiebke Schofnagel, alaturi de care, de trei luni, munceste ca voluntar si fiul sau, Rudolf. O astfel de fiinta greu incercata este si Turbea Ioana, de 66 de ani, care isi jeleste casa cu sase camere in care locuia cu toti ai sai, 15 persoane. Dintr-un venit de 250.000 lei ai ei si inca 500.000 lei ai sotului, de 73 de ani si operat (pensii de c.a.p.-isti), cum ar fi ridicat o casa? In prezent, impreuna cu o fiica, cu trei copii, traiesc intr-o baraca, neincalzita, iar mancarea o fac pe o plita, sub un sopron, ca in comuna primitiva…