26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialLiviu Dragnea, trimis în judecată de procurorii DNA

Liviu Dragnea, trimis în judecată de procurorii DNA

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare la fals intelectual. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Liviu Dragnea, care la data faptelor era președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals intelectual și Bombonica Prodana (fostă Dragnea), coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, la data comiterii faptei, acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, procurorii DNA au dispus aceeași măsură pentru: Floarea Alesu, la data faptelor director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, acuzată de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, Ionel Marineci, la data faptei șef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului și familiei, acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Rodica Miloș și Șefu Olguța, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, acuzată de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, Mirela Valentina Maricala data faptelor șef al Complexului de recuperare și coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei, ce avea în componență și Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți, acuzată de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, Nicușor Gheorghe, la data faptelor șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, Claudiu Balaban, la data faptei șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei din mun. Alexandria, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, Anisia-Niculina Stoica și Adriana Botorogeanu, la data faptelor funcționari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman, acuzate de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Citește și: UPDATE. Liviu Dragnea, inculpat în dosarul Bombonicăi. Ce a spus la ieșirea de la audieri

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2006-decembrie 2012, suspectul Liviu Drangea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, ar fi determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistentă Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. 

„În realitate, cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, se mai spune în comunicat. Potrivit DNA, „această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei, precum și operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare”, au precizat procurorii DNA.

Procurorii precizează că angajatele de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman au rămas în funcție „datorită inculpaților Marineci Ionel, Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Șefu Olguța, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu și Gheorghe Nicușor, persoane cu funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancționare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu și nu au prestat activitățile la care erau obligate prin contractul individual de muncă și fișa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente”.

Totodată, DNA îi acuză pe Șefu Olguța, Gheorghe Nicușor, Balaban Constantin Claudiu și Marica Valentina – Mirela că ar fi întocmit, semnat și avizat diverse documente justificative pentru situația descrisă mai sus (fișa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezență etc.).

„O parte dintre aceștia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezență, rapoartele de evaluare și înscrisurile privitoare la activitățile desfășurate de acestea din urmă în cadrul instituției respective”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii susțin că această conduită infracțională ar fi adus persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei precum și operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare. 

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei Alesu Floarea. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți De Casație Și Justiție, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. 

Liviu Dragnea a declarat, în data de 6 aprilie, referitor la dosar, că fosta sa soție, Bombonica Prodana, nu a făcut nici o angajare și „nici nu a intervenit la conducere”.

Citește și: Liviu Dragnea, urmărit penal și în dosarul „Bombonica“

Totodată, în data de 13 iunie, el a precizat că s-a pus în mișcare acțiunea penală, în cazul său. Dragnea a susținut că această decizie a fost luată de procurori imediat după alegeri și spune că a rămas tot cu infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.

Am fost astăzi pentru că chiar luni, pe 6 iunie, s-a pus în mişcare acţiunea penală. Bineînţeles că e o simplă coincidenţă, nu are absolut niciun fel de legătură cu alegerile locale şi rezultatul alegerilor. Singura mea durere, supărare este că mama copiilor mei este târâtă în acest dosar”, spunea liderul social-democraților, în 13 iunie.

Dragnea mai preciza că, din punctul său de vedere, nu are nicio legătură cu acest dosar și că există toate șansele să fie liber până la alegeri.

Până la această oră, Liviu Dragnea nu a exprimat niciun punct de vedere oficial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă