22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialLiving transformat în dormitor matrimonial

Living transformat în dormitor matrimonial

Dormitoarele sunt, de regulă, încăperi a căror intimitate specifică generează un anumit grad de izolare în ansamblul locuinţei. De aceea, suntem tentaţi să le plasăm într-un plan secund în ordinea atenţiei atunci când suntem în stadiul de planificare a reamenajării.

Stabilirea unei asemenea ierarhii este, pe undeva, justificată, atunci când ne raportăm la cât de „vizibile” sunt încăperile locuinţei noastre. Mai mult decât atât, dormitorul, fiind o cameră cu destinaţie strict circumscrisă şi având o suprafaţă, de regulă, redusă, nu se pretează la o sumă prea mare de elemente decorative. Pe de altă parte, mai ales în apartamentele de bloc, nici structura lui nu este un teren propice pentru improvizaţiile de ordin stilistic.

Însă, cu toată cenzura obiectivă provocată de elementele enumerate mai sus, cu un minim efort veţi putea da dormitoarelor acelaşi grad de spectaculozitate ca şi celorlalte încăperi. De obicei, pentru atingerea acestui deziderat trebuie să se apeleze şi la elemente de mobilier, ele completând amenajarea în sine. Exemplul pe care îl vom prezenta în cele ce urmează este grăitor pentru modelul general descris mai sus.

Este vorba de dormitorul matrimonial dintr-un apartament de patru camere, amenajat în fostul living. Planurile de reamenajare a dormitorului matrimonial au fost conforme cu ideea centrală care a ghidat reamenajarea apartamentului.

Ne referim aici la materialele folosite pentru finisaje, la culorile zugrăvelilor şi la diferitele volume cu rol estetic. Arhitecţi care s-au ocupat de proiectul reamenajării apartamentului au regândit organizarea spaţiului în aşa fel încât funcţionalitatea a fost îmbunătăţită substanţial. În acest proces s-a stabilit că dormitorul matrimonial poate să fie amenajat în cea mai mare încăpere a locuinţei.

Datorită acestui lucru, în dormitor a putut fi pusă în operă o soluţie pe cât de practică, pe atât de originală. Este vorba de realizarea unui paravan care separă camera în două zone (foto 1). În zona posterioară, cea care a rămas oarecum izolată, a fost montat un dressing de mari dimensiuni (foto 2). Tot aici a fost amenajat un spaţiu pentru doamna familiei (foto 3). Toţi pereţii camerei, împreună cu plafonul, au fost izolaţi termic cu vată minerală de sticlă şi plăci de gips-carton. Plăcile au fost montate pe o structură construită din profile metalice.

Deasupra patului nupţial a fost construit un volum decorativ în care au fost montate corpurile de iluminat (foto 4). Conductele din polipropilenă ale instalaţiei de încălzire au fost direcţionate prin pereţii falşi. Pe pardoseală a fost turnată şapă din ciment şi nisip. În aceasta au fost montate cablurile instalaţiei electrice. După uscare, peste aceasta s-a turnat un strat de şapă autonivelantă iar la final, parchetul laminat.  

Cele mai citite

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă