31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialLiturghie in capodopera lui Gaud’

Liturghie in capodopera lui Gaud’

Prima liturghie va fi oficiata in catedrala Sagrada Familia din Barcelona, capodopera neterminata a arhitectului catalan Antoni Gaud’, la sfarsitul anului 2008, dupa 126 de ani de la inceperea lucrarilor, a promis ieri presedintele Comitetului de Constructie, Joan Rigol.
Pentru sfarsitul lui 2008, Comitetul de Constructie prevede finalizarea acoperirii navei (corpul central al catedralei), pentru ca vizitatorii „sa nu se mai afle in fata unor schele”, a explicat Joan Rigol.
Lucrarile sunt continuate respectand intocmai planurile lui Gaud’, care a preluat coordonarea proiectului in 1884, la doi ani de la punerea pietrei de temelie, in urma unor neintelegeri dintre finantatori si primul arhitect, Francesco del Villar.
Antoni Gaud’, care avea sa fie consacrat drept liderul miscarii Art Nouveau din Spania, a transformat radical proiectul, a carui materializare a devenit un efort titanic. El a lucrat 40 de ani la catedrala, consacrandu-i in exclusivitate ultimii 15 ani ai vietii. La comentariile privind durata prea mare a lucrarilor, el raspundea: „Clientul meu nu se grabeste!”. Dupa moartea genialului arhitect, in 1926, lucrarile au continuat pana in 1935, cand au fost intrerupte de razboiul civil din Spania si apoi de cel de-al doilea razboi mondial. Activitatea a fost reluata abia in anii '50. Lucrarile au fost finantate prin subscriptie publica din incasarile rezultate din vizitele turistice (care s-au ridicat la 2,4 milioane euro in 2005) si din subventii oferite de companii private.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă