13.2 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialListe cu candidati-fantoma

Liste cu candidati-fantoma

» Candidatura pentru europarlamentare pare o piatra de moara pentru politicienii romani. In asteptarea alegerilor generale din 2008, pentru multi capi de liste Parlamentul European nu e o prioritate.

» Legea nu impiedica o strategie de tip "loveste si fugi". Odata ajunsi europarlamentari, ei pot demisiona oricand, pentru a reveni la mult mai profitabila politica interna.

Chinurile prin care trec partidele pentru a pune cap la cap o lista de candidati pentru Parlamentul European nu sunt cauzate de o concurenta acerba intre politicienii cu vizibilitate, ci mai degraba de reticenta lor de a se retrage de pe scena politica interna pana in 2009, cand expira mandatul de europarlamentar. Legea 33/2007, privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, nu permite nici unui europarlamentar sa faca parte din Parlamentul sau din Guvernul Romaniei si nici sa detina vreo functie de autoritate publica. Astfel, majoritatea partidelor se confrunta cu o dilema. Pe de o parte, nu pot defila cu candidati anonimi, dar care nu au nimic de pierdut, pe de alta parte, vedetele de partid nu vor sa dea din mana actualele functii sau pe cele pe care le-ar putea obtine la alegerile din 2008.

"Pe buna dreptate sunt preocupati de asta. Sunt oameni tineri, intrati de curand in politica, oameni care vor sa-si consolideze potentialul in politica interna. Se gandesc ca in cativa ani se intorc acasa si nu ii mai stie nimeni", crede europarlamentarul Adrian Severin, al carui nume este vehiculat, din partea PSD, pentru viitoarele alegeri. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, considera ca cei aflati acum pe val nu au nici un interes pentru Parlamentul European. "In lipsa lor, aici adversarii politici pot puncta, iar ei pot fi trecuti pe linie moarta. La PSD, Ponta sau Corlatean n-au nici un interes sa plece. In schimb Severin, care nu are sanse pe plan intern, va miza cu siguranta pe Parlamentul European. La PD, Roberta Anastase ar putea avea probleme in Organizatia judeteana Prahova, pe care o conduce, chiar daca acum a castigat lupta cu Paula Ivanescu", explica Parvulescu.
Aceasta spaima a politicienilor din prima linie de a pleca in Europa naste ipoteza candidaturii de forma. Varfurile vor fi obligate sa candideze, pentru a asigura un scor bun in alegeri, dar nimic nu le va impiedica sa-si dea demisia peste cateva luni. "Cred ca in foarte multe cazuri asa se va intampla. Legal, nu exista vreun mod de a-i impiedica sa demisioneze, odata ajunsi europarlamentari. In special partidele care nu sunt pe trend cred ca vor face asta. Acum participa la alegeri pentru a mobiliza electoratul partidului", spune Cristian Parvulescu.

Toti politicienii neaga acest scenariu. Totusi, presa relateaza ca, in PSD, favoritii Victor Ponta si Cristian Diaconescu isi paseaza unul altuia onoarea de a candida, iar Titus Corlatean crede ca va putea impaca si capra, si varza: "Nu sunt decat doua zile pe saptamana maximum. Celelalte cinci zile le voi dedica partidului". Intr-un interviu acordat Hotnews, liderul PLD, Teodor Stolojan, recunoaste ca ar renunta oricand la mandatul de europarlamentar daca i s-ar oferi o functie importanta in Guvern.
Legislatia europeana este laxa in privinta candidaturii de forma. Demisia poate fi motivata personal sau prin dobandirea unei functii care duce la incompatibilitate, iar locul demisionarului este luat de urmatorul pe lista de candidati. Singura opreliste legala este greu de dovedit: "Vacantarea mandatelor membrilor din Romania in Parlamentul European survenita ca urmare a unei intelegeri prealabile privind demisia sau renuntarea la aceasta functie este considerata nula. Intelegerea prealabila privind renuntarea la functia de membru din Romania in Parlamentul European nu poate constitui motiv de vacantare a functiei", prevede articolul 24 din Legea 33/2007.

Credibilitatea
electorala, singura piedica

Singurul lucru care i-ar putea opri pe politicieni sa candideze de forma pentru ca apoi sa renunte la mandat si sa revina in lupta politica interna este pierderea credibilitatii.
"In campania electorala vor fi cu siguranta intrebati daca se vor retrage. Daca spun da, nu mai au credibilitate. Daca spun nu, dar totusi o fac mai tarziu, se intampla acelasi lucru", spune Cristian Parvulescu. si europarlamentarul Adrian Severin crede acelasi lucru:
"Tehnic, se poate intampla (demisia – n.r.), dar politic este contraindicat. Daca dupa o jumatate de an treci pe alta lista, inseamna ca inca de la inceput n-ai avut un proiect serios. Costurile politice pentru o astfel de manevra sunt foarte ridicate. In tara pierzi credibilitatea, in Europa nu vei mai avea parte niciodata de o astfel de functie".

Cele mai citite

Ucraina a distrus un depozit de sute de drone din sudul Rusiei

Ucraina a anunţat miercuri că forţele sale armate au distrus un depozit adăpostind câteva sute de drone de atac în sudul Rusiei, notează AFP. Forţele...

Ucraina a distrus un depozit de sute de drone din sudul Rusiei

Ucraina a anunţat miercuri că forţele sale armate au distrus un depozit adăpostind câteva sute de drone de atac în sudul Rusiei, notează AFP. Forţele...

Fost primar trimis în judecată pentru că a încasat salarii de zece ori mai mari

Raul Bocșe, fostul primar al comunei Câmpani, din județul Bihor, a fost trimis în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu. Acesta este acuzat...
Ultima oră
Pe aceeași temă