6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialLista celor 81 de proprietăţi ale lui Vîntu şi Luca puse sub...

Lista celor 81 de proprietăţi ale lui Vîntu şi Luca puse sub sechestru

Pentru recuperarea prejudiciului de peste 181 de milioane de euro creat în ultimul dosar penal atât statului (98 de milioane euro), cât şi celor 72.000 de mici acţionari ai Petrom Service (peste 83 milioane de euro) de cuplul Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, procurorii Parchetului instantei supreme au dispus sechestru asigurator asupra a 81 de imobile – terenuri, apartamente, restaurante, spatii comerciale, maşini, ambarcaţiunui, conturi bancare.

Între cele 81 imobile figurează 46 terenuri intravilane şi extravilane, 5 apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare.

––––––––––––––––––––

Delapidarea de 83 de milioane de euro şi prejudiciul creat statului de 98 de milioane de euro de cuplul Vîntu-Luca a fost descoperit absolut întâmplător.

CITEŞTE AICI DESPRE „Cum s-au dat de gol Vintu si Luca. Vezi circuitul banilor pentru Nicolae Popa”

––––––––––––––––––––

Intre bunurile lui S.O. Vîntu puse sub sechestru figurează: Complexul Lebăda (din Crişan- Delta Dunării), Complexul Roşu (Delta Dunării), Hotel Marea Neagră (din Sulina) , Hotel Salcia (de la Maliuc- Delta Dunării). Între ambarcaţiunil,e puse sub sechestru figurează şi mândria lui Vîntu : şalupa rapidă ” Ranger”.

 

Între cele 81 de imobile puse sub sechestru mai figurează:

– un bloc de 8 etaje (plus mezanin, parter subsol) situat in Bucuresti,

– terenu intravilan Splaiul Unirii ( Bucureşti) ,

– 2 terenuri intravilane în Bacău,

– un teren intravilan în Neamţ,

– un imobil din Ploieşti compus din 160 încăperi dispuse pe 9 etaje,

– 36 de terenuri in Păuleşti, Prahova.

Între bunurile lui Liviu Luca puse sub sechestru figurează domeniul său de la Păuleşti-Prahova care cuprinde teren de opt hectare de padure, un palat, cinci case, cramă, piscine, bazin pentru peşti, heliport. Acest domeniu a fost pus sub sechestru si in alt dosar penal de la DNA, unde Luca este învinuit pentru înstrăinarea patrimoniului CNSRL Frăţia.

Din ce a mai rămas de la Petromservice, dus la faliment de cuplul Vîntu-Luca, au fost puse sub sechestru benzinăriile rămase nevândute şi câteva clădiri.

Procurorii spun că aceste bunuri nu acoperă prejudiciul de peste 181 de milioane de euro cauzat doar intre anii 2008-2009. Cele peste 83 de milioane de euro delapidate de la Petrom Service au ajuns în conturile lui Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi în conturile colaboratorilor acestora, după ce au fost plimbate prin diverse firme din ţară şi străinătate pentru a fi spălate.

Cele peste 98 de milioane de euro, prejudiciul creat statului, reprezintă taxe şi impozite datorate bugetului de Petrom Service, aflat acum în insolvenţă ( cerută tot de o firmă din morişca Vîntu-Luca).

––––––––––––––––––––

Surse apropiate anchetei spun că Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi virat în cont lui Mircea Dinescu 100.000 de euro.

CITEŞTE AICI „EXCLUSIV. Mircea Dinescu implicat în noul dosar al lui Vîntu. El a primit 100.000 euro. Dinescu spune că a luat banii cu împrumut de la SOV”

––––––––––––––––––––

Procurorii au cerut arestarea grupării Vîntu -Luca, între altele, şi pentru a împiedica înstrăinarea bunurilor. În referatul prin care solicită arestarea Parchetul susţine că Vîntu Luca şi alţi coinculpaţi în alte dosare ar fi înstrăinat bunuri aflate sub sechestru. Menţionăm că Vîntu este trimis deja în judecată în două dosare ( favorizarea lui Nicolae Popa şi în scandalul Realitatea TV- Sebastian Ghiţă, ameninţat cu moartea şi înşelat cu circa 15 milioane de euro)

Probele procurorilor sunt reprezentate în principal din acte bancare care radiografiazăp circulaţia banilor. Documentele bancare au fost obţinute prin comisii rogatorii internaţionale realizate cu Cipru, Indonezia şi Republica Moldova.


––––––––––––––––––––

CITEŞTE ŞI:

Sorin Ovidiu Vîntu era şeful secret al Petrom Service

Companiile offshore implicate în fraudarea Petrom Service

––––––––––––––––––––

Rezultatele comisiilor rogatorii au aratat ca, la ordinele lui Vintu şi Luca, PetromService cumpăra acţiuni la suprapreţ de la diverse persoane fizice sau juridice, care le achiziţionau la preţuri mici de pe Bursă. În unele situatii, revanzarea acţiunilor ( către PetromService) a avut loc după trei zile, iar preţul achitat de SC Petromservice SA a fost de peste 50 de ori mai mare decât preţul plătit.

Cele mai citite

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Rareș Bogdan contestă demersurile lui Marcel Ciolacu: „Un joc politic pentru a-l favoriza pe George Simion”

Europarlamentarul PNL îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de manipulare prin publicarea unui document ucrainean care explică interdicția lui George Simion în Ucraina. Rareș...

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă