20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialLipova, magnet pentru turistii straini

Lipova, magnet pentru turistii straini

» Statiunea aradeana este cautata de cei care vin sa se trateze de diferite boli de inima.

» Alti turisti vin pentru distractii precum baia in bazinul cu cascade.

In Statiunea Baile Lipova vin turisti din toata Europa, unii pentru tratament, altii doar pentru distractie. Ei sunt deosebit de incantati de conditiile oferite si de ospitalitatea cu care sunt intampinati. Cura cu apa minerala de la Lipova are efecte benefice in cazul unor boli, considerate deseori foarte greu vindecabile.

Biserica din Statiune
Inainte de 1990, Statiunea Baile Lipova era cautata in special de cardiaci. O cura in padure la Lipova facea minuni. Apa minerala de Lipova are proprietati curative, spun medicii aradeni. Existau mai multe pavilioane de cazare, baze de tratament, hoteluri, izvoare cu apa minerala. Dupa Revolutie, totul a fost distrus. Oamenii au furat cat au putut. Hotelurile, baza de tratament au fost trecute de la un proprietar la altul, dar ramaneau tot la stat. Consilii de Administratie, AGA si alte forme de conducere stabilite de FPS si alte institutii nu faceau insa nimic pentru a opri jaful din Statiunea Baile Lipova. In 1998, dupa mai multe tentative esuate de privatizare, Lipova a fost cumparata de un investitor roman. Constantin Milos este investitorul care a preluat Statiunea Baile Lipova in ruine si care a transformat-o, miraculos intr-o atractie turistica. El a investit milioane de euro si va mai investi pentru sporirea gradului de confort de la Lipova.

La inceput, a vrut un proiect Phare. A indurat birocratia, dar s-a hotarat sa investeasca banii proprii. Astfel, a gandit si realizat ceea ce era mai important in Statiunea Baile Lipova: agrementul, care nici nu exista. "La noi sosesc in fiecare an turisti din toata Europa. Le place la Lipova, sunt incantati si multi dintre ei revin si in anul viitor", a declarat Constantin Milos. Dupa ce a fost promovata intr-un ghid turistic european, Statiunea Baile Lipova atrage caravane cu turisti. Campingul este la nivel occidental. Bungalow-urile sunt dotate la nivel european, iar strandul cu apa termala atrage in permanenta turisti. Sunt trei terase, sali de conferinte si pentru diverse ocazii, care au peste 500 de locuri. Noutatea sesozunoului este bazinul cu cascade. "Trebuie sa te gandesti mereu la turisti, la ce le place lor", spune Constantin Milos. A construit si doua sali pentru nunti si acestea au o foarte mare cautare. Totul era perfect, dar Constantin Milos s-a gandit si la sufletele celor care vin la Lipova, la tratament si distractie. In statiune era nevoie de o biserica.

A donat terenul Episcopiei Ortodoxe din Arad, apoi a inceput constructia. In numai doi ani, biserica a fost terminata, pictata si sfintita. Constantin Milos a gasit un preot misionar care slujeste aici, saptamanal. "Dupa ce am devenit om de afaceri, m-am gandit sa ramana ceva dupa mine. Nu era deloc biserica si m-am gandit sa construiesc una", a declarat Constantin Milos.

Apa minerala preferata de straini
Constantin Milos isi aminteste ca il atragea afacerea cu apa minerala. Apa minerala de la Baile Lipova era recunoscuta in toata Romania. In perioada interbelica a fost favorita Casei Regale. Deci, exista potential, parea o afacere buna, neexploatata. In anul 2000, alaturi de alti doi parteneri, a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Statiunea Baile Lipova. Totul era o ruina si nimeni nu credea ca statiunea va mai functiona vreodata. La inceput a fost foarte greu. Angajatii erau obisnuiti cu grevele pentru a-si obtine salariile, iar cu munca, mai putin. "Totul era distrus. N-a mai facut nimeni nimic, de fapt era a nimanui. Asa am gasit statiunea", isi aminteste Constantin Milos. La inceput a fost extrem de greu. Productia de apa minerala era foarte mica pentru ca totul era distrus. Dupa privatizare, in doar cativa ani, Milos a reusit sa creasca productia de peste 10 ori. Acum, la Lipova, lunar, imbuteliaza 1,5 milioane de litri de apa minerala.

Apa minerala de Lipova este exportata in Slovacia si Ungaria. Ungurii apreciaza foarte mult Statiunea Baile Lipova si apa minerala de aici. Constantin Milos incearca sa reabiliteze fosta baza de tratament. Are sperante ca si acest lucru se va materaliza, incet, incet. A fost contactat de mai multe clinici din strainatate, dar ramane sa discute toate conditiile si sa negocieze intreaga afacere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă