24.8 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSpecialLimba romana, pe cale de disparitie in Moldova

Limba romana, pe cale de disparitie in Moldova

» In Republica Moldova, numarul celor care prefera sa invete mai degraba limba rusa decat romana creste alarmant, potrivit ultimului sondaj Gallup facut pe aceasta tema in statele ex-sovietice. Astfel, intr-un sigur an, numarul celor care opteaza pentru rusa in locul limbii materne a crescut cu aproape 15 procente.

» Explicatiile pentru amploarea pe care o ia limba rusa in Republica Moldova pornesc de la faptul ca aceasta a devenit o necesitate in viata de zi cu zi din cauza politicii de rusificare.

Limba rusa castiga teren in fata limbii romane in Republica Moldova, arata un sondaj Gallup dat publicitatii recent. Cu toate ca numarul vorbitorilor de limba rusa a scazut dupa destramarea Uniunii Sovietice, potrivit anchetei sociologice, numarul romanilor de peste Prut care prefera sa invete mai degraba limba rusa decat romana inregistreaza una dintre cele mai mari cresteri in randul populatiilor tarilor spatiului ex-sovietic. Astfel, daca in 2006 numai 27% din basarabeni socoteau invatarea limbii ruse mai importanta, in 2007 numarul acestora a crescut ridicandu-se la 39% in totalul populatiei. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, ne-a spus ca aceasta situatie
s-ar datora, in parte, "politicii de rusificare pe care o duce guvernul de la Moscova, la care se adauga si schimburile culturale si energetice intensificate cu Rusia". In plus, un alt factor care a dus la crearea acestei situatii este, conform ministrului Culturii, faptul ca Televiziunea Romana nu mai emite in Republica Moldova, devenind "un mijloc de comunicare interzis". De altfel, potrivit lui Vitalie Ciobanu, redactor-sef al revistei moldovene Contrafort, editata de Institutul Cultural Roman, domeniul audiovizualului in Republica Moldova este dominat in proportie de 70% de posturi rusesti. Mai mult, explica Vitalie Ciobanu, aceasta proportie, care se regaseste si in spoturile publicitare, ar reprezenta "un indice pentru orientarea economica a Moldovei", fiindca principalele schimburi economice pe care le are Chisinaul se desfasoara pe directia Moscova.

 

Pe de alta parte, subliniaza Adrian Iorgulescu, institutiile statului moldovean ar trebui sa se preocupe cu precadere de aceasta problema pentru ca este vorba despre limba lor de stat, in timp ce statul roman ar trebui sa semneze cu autoritatile moldovene un parteneriat pentru practicarea si invatarea limbii romane in Republica Moldova. Cu alte cuvinte, oficialii autohtoni nu-si asuma in nici un fel aceasta tendinta, care lasa limba romana in offside dincolo de Prut.
Scriitorul Vitalie Ciobanu recunoaste in acelasi timp ca "este de preferat sa stii limba rusa in Moldova pentru ca este limba folosita cel mai des pentru comunicare, desi romana este limba de stat". Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, limba oficiala a statului este cea moldoveneasca. Sociologul Mircea Kivu adauga ca declinul limbii romane in Republica Moldova se explica prin faptul ca "pentru viata de zi cu zi, rusa este o limba fara de care nu te poti descurca, iar apropierea fata de Bucuresti nu are relevanta – de exemplu, in toate firmele se vorbeste limba rusa, toate calculatoarele au sisteme de operare in aceasta limba".

In plus, subliniaza Vitalie Ciobanu, "daca limba romana, fie si sub forma de limba moldoveneasca, nu ar avea acest statut de limba oficiala, ar fi foarte greu sa se mentina pe pozitii". In cel mai rau caz, mai arata Vitalie Ciobanu, "daca rusa ar deveni limba oficiala, romana ar disparea".
In opinia lui Mircea Kivu, in conditiile in care Rusia isi extinde si mai mult sfera de influenta economica in Republica Moldova, iar "elitele vor fi ruse, sunt foarte mari sanse ca declinul sa se accentueze". Analistul economic Ilie serbanescu considera ca, in conditiile unei piete economice dominate de rusi, "in Romania nu exista interes pentru Republica Moldova din acest punct de vedere". Mai mult, analistul economic adauga ca "Romania nu are forta financiara necesara sa exploateze oportunitati precum Republica Moldova". In plus, adauga Ilie serbanescu, "romanii nu le pot oferi nimic basarabenilor, pe cand de la rusi iau gaz mai ieftin, energie si astfel le este mai usor sa se orienteze spre ei".

Solutii salvarea limbii romane
Din punct de vedere cultural, solutia ar fi, in opinia lui Adrian Iorgulescu, "schimbul activ de spectacole, exportarea spectacolelor de teatru si a productiilor romanesti acolo, astfel incat contactul cu limba sa aiba un suport clar". Totodata, ar trebui sa existe, in opinia ministrului Culturii, un parteneriat cu Republica Moldova pentru difuzarea productiilor romanesti de televiziune. Cu toate ca pune pe primul plan intarirea relatiilor economice intre cele doua tari, Vitalie Ciobanu mai adauga necesitatea reluarii parteneriatului de colaborare intre Ministerele Educatiei de la Bucuresti si de la Chisinau, intrerupt in 2001, in momentul venirii comunistilor la putere. Potrivit lui Vitalie Ciobanu, acest parteneriat le-ar fi oferit posibilitatea elevilor sa se inscrie la facultatile din Romania direct de la Chisinau.
» Romania a fost principala destinatie a exporturilor din Republica Moldova in primele sase luni din 2008, devansand Rusia care a fost mult timp cea mai mare piata de desfacere pentru exporturile moldovenesti. Atfel, livrarile de bunuri au crescut cu 64% fata de acelasi interval din anul trecut, conform datelor Statisticii din Republica Moldova.

Cele mai citite

Antiaeriana ucraineană a doborât 44 de drone Shahed trimise de Rusia

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât peste noapte 44 de drone de atac de tip Shahed deasupra teritoriului țării. Informația a fost...

Sociologul Alfred Bulai a scăpat de arestul preventiv. Instanța de judecată a admis contestația

Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, care este acuzat de agresiune sexuală a unor studente, va fi cercetat în arest la domiciliu, după ce...

Exclusiv Sebastian Ghiță a plătit avocaților Micu și Zarafiu un milion de euro doar pe o instanță, legătura cu dosarul Hideg și Black Cube...

Avocații care îl reprezintă pe Sebastian Ghiță iau peste un milion de euro pe instanță. Este vorba de avocații Bogdan Micu și frații Zarafiu....
Ultima oră
Pe aceeași temă