21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial„Califul“ al-Baghdadi ameninţă Arabia Saudită şi Israelul

„Califul“ al-Baghdadi ameninţă Arabia Saudită şi Israelul

Liderul grupului Statul Islamic rupe tăcerea, într-o înregistrare de 24 de minute, pentru a chema saudiţii să se revolte şi promite atacuri. Mesajul survine pe fondul pierderilor militare ale jihadiştilor în Siria şi Irak.

După şapte luni de tăcere, teroristul Abu Bakr al-Baghdadi a trans­mis un nou mesaj audio, sâmbătă, în care îşi asigură simpatizanţii că „suntem pe calea cea bună” şi le-a cerut răbdare şi rezistenţă în faţa coaliţiei internaţionale. „Nu este doar o cruciadă, ci o luptă fără precedent angajând toate naţiunile necredincioase contra Islamului”, a declarat Baghdadi, care cere ca fiecare musulman din lume să se simtă vizat de această bătălie. După care, autoproclamatul „calif” critică vasta coaliţie de 34 de ţări care a fost anunţată de Arabia Saudită la 15 decembrie pentru „combaterea ­terorismului” şi a  chemat saudiţii la revoltă. Arabia Saudită a anun­ţat recent o coaliţie, numită fals islamică şi afirmă că scopul ei este să combată califatul proclamat de Statul Islamic între Siria şi Irak, declară Baghdadi. El a asigurat că raidurile aeriene ale Rusiei şi ale coaliţiei internaţionale condusă de SUA în Irak şi Siria nu au slăbit organizaţia teroristă.

Autenticitatea mesajului postat sâmbătă pe conturile Twitter care au publicat mesajele SI şi în trecut nu a fost verificată. Grupul islamist sunnit controlează vaste teritorii din Irak şi Siria, dar a făcut obiectul intensificării presiunii militare în cursul ultimelor săptămâni. O alianţă a SUA cu combatanţii kurzi sirieni şi cu grupuri rebele arabe, susţinute de avioanele coaliţiei internaţionale a anunţat sâmbătă capturarea unui baraj sirian care se afla în mâinile SI şi tăierea unei rute principale de aprovizionare a jihadiştilor. În Irak, trupele guvernamentale au avansat mai profund în inima ultimului district rămas sub controlul SI în oraşul Ramadi.

Eforturile armatei irakiene şi a grupurilor rebele au în vedere blocarea căilor de aprovizionare a SI. Şoseaua nr. 11 leagă Bagdadul de Siria prin oraşul Ramadi, este ruta din sudul Irakului spre Siria. O altă rută, numărul 12, leagă de asemenea Bagdadul de Siria şi trece pe la nord de Ramadi, prin oraşele Anan şi Rawah, de-a lungul Eufratului şi prin oraşul sirian Raqqa. SI a reuşit în urmă cu doi ani să preia controlul celor două rute ce leagă Irakul de Siria şi mai ales oraşul Azaz, aflat la frontiera dintre cele două state, şi să profite de controlul câmpurilor petroliere.

Bătălia pentru coridorul Azaz

În vizită la Moscova, unde urma să aibă o întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin, secretarul de Stat american, John Kerry, spera să facă progrese reale pentru apropierea poziţiilor SUA şi ale Rusiei privind criza siriană. Şeful diplomaţiei americane dorea pregătirea terenului în vederea unei a treia reuniuni a Grupului internaţional de susţinere a Siriei. În teren, luptele continuă şi aviaţia rusă continuă loviturile sale intense. Este o bătălie strategică ce se joacă în nordul Siriei, una din cele care pot răsturna situaţia. Este bătălia pentru coridorul Azaz, cordon ombilical ameninţat de kurzii susţinuţi de Rusia şi Statul Islamic, care leagă oraşul Alep şi Turcia. Geograful Fabrice Balanche vede în această bătălie „epicentrul războiului” şi ostilităţile s-au intensificat de săptămâni de zile.

Din nord în sud, coridorul Azaz are lungimea de 50 de km şi pe unele porţiuni o lăţime de 15 km. El leagă Turcia, prin postul de frontieră Bab al-Salam, de  marele oraş sirian Alep, deţinut parţial de rebeli. Geograful Fabrice Balanche, bun cunoscător al terenului sirian, estimează că acest culoar face în prezent obiectul ameninţărilor iminente pe mai multe fronturi – din est din partea SI, din vest din partea forţelor kurde şi din sud din partea armatei siriene şi aliaţilor. Potrivit informaţiilor, „totul pare să arate că o ofensivă kurdă, susţinută de aviaţia rusă, este în curs, fiind coordonată cu o campanie a armatei siriene şi a miliţiilor la periferia Alep. Or, pierderea acestui coridor ar putea declanşa o intervenţie a armatei turce în Siria.

Revanşa lui Putin

Susţinerea forţelor kurde de către Rusia constituie răspunsul Moscovei la distrugerea unui bombardier rus de către aviaţia militară turcă. În ce priveşte kurzii, ei îşi urmăresc propriul obiectiv strategic – construirea teritoriului lor autonom în Siria, numit Rojava, aşa cum au reuşit kurzii irakieni în ţara vecină. Acest Kurdistan sirian este o bandă largă de doar câteva zeci de km care merge de-a lungul frontierei cu Turcia şi nu cunoaşte decât o singură soluţie reală de continuitate – o zonă de 100 km, populată cu sunniţi între oraşele Azaz şi  Jarabulu. Zona este în prezent ţinută de la vest de rebei şi la est de Statul Islamic. Din partea kurzilor, coridorul Azaz se înscrie într-o perspectivă strategică mai largă.

Pentru liderul sirian, Bashar al-Assad, recucerirea oraşului Alep este capitală. Înaintea intervenţiei ruse, tentativele sale au eşuat şi armata a fost practic încercuită, în pragul de a fi înfrântă. La Alep, kurzii sunt conştienţi că au de jucat o carte – forţele lor deţin cartierul Sheikh Maqsoud, populat de kurzi. Miza Alep este mai mult politică decât militară. Văzut de la Washington, războiul contra SI se joacă mai ales în Irak unde au loc două treimi din loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale. De la începutul lunii decembrie, aviaţia americană şi a ­aliaţilor a procedat la cel puţin patru raiduri pe zi în Siria în timp ce Rusia revendică 30-40. Washing­tonul pare să fi lăsat mână liberă Rusiei şi Vladimir Putin nu ezită să joace toate cărţile pe care le are. Inclusiv cea a kurzilor în coridorul Azaz.  

 

» Potrivit unor analişti, o cădere a coridorului Azaz în mâinile kurzilor sau ale Statului Islamic ar putea provoca o intervenţie militară a Turciei.

Cele mai citite

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă