0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialLiderul socialiștilor din Republica Moldova: Țara are nevoie de un Putin sau...

Liderul socialiștilor din Republica Moldova: Țara are nevoie de un Putin sau un Lukaşenko

Liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a spus că Republica Moldova are nevoie de un Aleksandr Lukaşenko sau un Vladimir Putin în fruntea statului, care să impună legea în ţară în mod autoritar, potrivit Europa Liberă, citată de Mediafax. 

“Republica Moldova are nevoie de un Lukaşenko, de un Putin în fruntea statului, care într-o modalitate autoritară să impună legea în Republica Moldova. Altfel, este imposibil să ieşim din această situaţie în care ne aflăm. Consider că în Parlamentul Republicii Moldova nu poate fi ales un astfel de preşedinte, deoarece grupurile de interese partinice nu vor ajunge niciodată la un consens ca să aleagă o persoană puternică din partea unui partid sau a altuia, sau o persoană pe care nu o controlează. Astfel, în Parlament poate fi ales o legumă sau un clovn”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă. 

El a precizat că, din acest motiv, Partidul Socialiştilor pledează pentru modificarea Constituţiei astfel încât preşedintele ţării să fie ales direct de popor. “Poporul, 85% dintre cetăţeni doresc alegerea directă a preşedintelui. Şi acesta va fi unul dintre obiectivele de bază ale socialiştilor în următoarele luni”, a adăugat Dodon.

“Vreau ca Republica Moldova să fie un stat neutru, independent, suveran, să nu se «culce sub nimeni» nici în Est, nici în Vest, să-şi poată găsi interesele economice peste tot, să fie un stat integru, fără probleme teritoriale, un stat unde copiii mei, nepoţii mei vor fi siguri de viitorul lor”, a mai spus liderul socialiştilor.

În opinia liderului de extremă-stânga, singura soluţie pentru depăşirea actualei crize sistemice din Republica Moldova este organizarea alegerilor parlamentare anticipate. De altfel, el a lansat marţi un apel la organizarea de manifestaţii, joi, cu ocazia Zilei Independenţei, exprimând opoziţie faţă de susţinătorii unificării cu România şi cerând convocarea alegerilor legislative anticipate.

“Aceste alegeri parlamentare anticipate pot fi provocate prin nealegerea preşedintelui ţării sau prin criză politică. Şi sunt ferm convins că această criză politică, provocată de sute de mii de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ar putea duce la demisia Guvernului şi a preşedintelui ţării. Noi suntem categoric împotriva destabilizării situaţiei. Acest obiectiv – alegeri anticipate – trebuie atins pe cale paşnică, nu prin revoluţie”, a subliniat Dodon în interviul pentru Europa Liberă.

 

Cele mai citite

Încă puțin și ajunge și în România! Când va fi disponibilă aplicația Threads

Aplicația Threads a fost lansată în SUA și în Marea Britanie, iar în curând va ajunge și în Europa. Aplicația Threads urmează să devină...

Burduja cere conducerii Hidroelectrica accelerarea proiectelor începute înainte de ’89

Ministrului Energiei, Sebastian Burduja a vizitat astăzi o hidrocentrală începută înainte de 1989, în judeţul Iaşi, lângă Paşcani, care în prezent este într-un stadiu...
00:01:01

Președintele Maduro dezvăluie o nouă hartă a Venezuelei cu teritoriul disputat

Președintele Nicolas Maduro a dezvăluit vineri (8 decembrie) o nouă hartă a Venezuelei care arată teritoriul disputat Esequibo pe fondul tensiunilor crescânde la graniță...
Ultima oră
Pe aceeași temă