15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderii UE îi cer Turciei să "respecte" Cipru

Liderii UE îi cer Turciei să “respecte” Cipru

Liderii europeni ar urma să îi transmită Turciei să “respecte deplin” Cipru atunci când Nicoasia va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, la jumătatea anului viitor, în contextul în care Ankara a ameninţat că va boicota întâlnirile europene, scrie EuObserver.com.

“Consiliul european a solicitat partenerilor UE să respecte deplin rolul preşedinţiei rotative a consiliului, care este o instituţie fundamentală a Uniunii prevăzută în tratat”, ar urma să spună cele 27 de state, potrivit unui proiect de comunicat. Un diplomat european care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea a confirmat, potrivit EuObserver, că principalii vizaţi sunt Ankara şi Nicosia.

Această declaraţie vine în contextul în care miniştrii de externe i-au transmis Turciei să lase Ciprul să extragă petrol dintr-o zonă a Mării Mediterane pe care o revendică şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, ţară recunoscută numai de autorităţile de la Ankara. Aceştia s-au grăbit pebntru a evita “orice fel de ameninţare sau acţiune direcţionată împotriva unui stat membru” şi au susţinut “dreptul suveran” al Ciprului pentru “a(-şi) exploata resursele naturale”. 

Turcia a spus că nu va merge la nicio întrevedere prezidată de Cipru în calitatea sa de preşedinte a UE doar în condiţiile în care conflictul îngheţat referitor la Insula Cipru nu va fi mai mai întâi rezolvat. Insula Cipru este împărţită în două, o jumătate fiind integrată în Uniunea Europeană, iar cealaltă parte reprezentând un stat recunoscut numai de autorităţile de la Ankara. Divizarea Insulei Cipru s-a produs în 1974, după ce Turcia a decis invadarea insulei.

Comunicatul privind forajele de petrol au enervat deja Ankara care susţine că Nicosia ar trebui să fie responsabilă pentru orice tensiuni survenite fiindcă a continuat explorările fără a consulta Ciprul turcesc.

Cele mai citite

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...
Ultima oră
Pe aceeași temă