17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialLichiditate scazuta

Lichiditate scazuta

Cea de-a doua sedinta de tranzactionare din luna februarie a fost una extrem de calma, interesul investitorilor fiind unul foarte scazut. Pana in jurul orei 15.30, valoarea tranzactionata totala nu depasise un milion de euro. In final s-au inregistrat tranzactii totale in valoare de 1,24 milioane euro, din care 0,98 milioane de euro pe piata principala si 0,260 milioane de euro pe piata RASDAQ. In sedinta curenta nu s-au inregistrat tranzactii pe piata obligatiunilor.
Evolutia pe ansamblul zilei a fost una indecisa. Aceasta se poate observa si din inchiderea mixta a indicilor bursieri la final de sedinta. Indicele BET-C s-a depreciat cu 0,58%, in timp ce indicele BET-FI a castigat 1,02% (destul de putin avand in vedere deprecierile accentuate ale acestui indice din ultimele doua saptamani).

Topul lichiditatii zilnice dupa valoarea tranzactionata are, cu mici variatii,  cam aceeasi componenta ca in sedinta precedenta. Pe prima pozitie se mentine Banca Transilvania (0,8 mil. lei), urmata de Petrom Bucuresti (0,57 mil. lei), SIF Oltenia (0,37 mil. lei), BRD-GSG (0,338 mil. lei) si SIF Moldova (0,268 mil. lei). Se regasesc in acest top plasamentele preferate in trecut de catre investitorii straini. Totodata,  reprezinta si plasamentele lichide cu cele mai mari deprecieri ale cotatiilor de piata, ca urmare a strategiei de diminuare a expunerii pe piata romaneasca aplicata de acesti investitori.

Au fost si societati care s-au inscris pe o tendinta clar descendenta inca de la deschidere. A fost cazul Condmag Brasov (simbol COMI), care pierdea la finalul zilei 11,9 procente si inregistra noi minime pentru acest an. Pretul unei actiuni COMI s-a depreciat cu 37,2% comparativ cu cotatia de referinta a anului trecut. Un alt exemplu il constituie Ves Sighisoara, care pierdea inaintea algoritmului de fixing peste 10 procente.
Piata interna a fost in ton cu evolutiile ezitante de pe pietele externe, insa principala problema a zilei a fost lichiditatea extrem de redusa.
Sectorul bancar a evoluat negativ pe ansamblul sedintei. La final de zi, doar cotatia BRD a inregistrat o depreciere de 2,52%, in timp ce Erste Bank si Banca Transilvania au inchis ziua fara variatii de pret.

Sectorul petrolier a evoluat in aceeasi nota ca si in sedinta precedenta. Petrom Bucuresti si Rompetrol Rafinare Constanta s-au regasit in topul primelor 5 societati dupa volumul tranzactionat. Insa, evolutia preturilor a continuat sa fie contrara: cotatia RRC s-a apreciat cu 2,87%, in timp ce cotatia SNP a pierdut si astazi 0,61% (si a inchis la minimul zilei de 0,1630 lei).
Societatile de Investitii Financiare sunt  mult mai sensibile la miscarile de pe pietele externe, la aceasta contribuind si miscarile destul de agresive de pe piata sibiana. Pe aceasta din urma piata, cele mai lichide derivate (care asigura peste 80% din rulajul zilnic) sunt tocmai cele care au ca active suport actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova.

Violeta Duta
Violeta Duta
Violeta Duta, analist KTD Invest
Cele mai citite

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...

Maximilian Ibrahimovic calcă pe urmele tatălui său! Suedezul a înscris trei goluri în patru etape

Fiul legendarului Zlatan Ibrahimovic, Maximilian, are un început de sezon excelent în echipa de juniori a lui AC Milan, marcând trei goluri în primele...

Europarlamentarul Dan Nica cere bani din Fondul European de Urgență pentru România

Rezoluția care cuprinde și țara noastră, va fi supusă la vot în Parlamentul european Într-o intervenție televizată, europarlamentarul Dan Nica a declarat că grupul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă