17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialLichiditate modesta

Lichiditate modesta

Debut de saptamana mixt la Bursa de Valori, pe o lichiditate in continuare modesta. Valoarea totala tranzactionata s-a cifrat la 2,175 milioane euro, din care 1,46 milioane euro pe piata principala, 0,239 milioane euro pe piata Rasdaq si 0,468 milioane euro pe piata obligatiunilor.
In topul lichiditatii zilnice se regasesc, pe primele pozitii, Banca Transilvania (1,6 mil. lei), BRD-GSG (0,908 mil. lei), Petrom Bucuresti (0,6 mil. lei), urmate de segmentul societatilor de investitii financiare. Pe acest segment s-a inregistrat o presiune suplimentara la vanzare, cu predilectie pentru SIF Moldova si SIF Oltenia (care servesc drept active-suport pentru cele mai lichide derivate de pe piata sibiana).

Evolutia pietei interne a fost in corelare cu miscarile descendente de pe pietele externe, atat cele europene mature, cat si cele americane.
Sectorul bancar si-a stopat declinul si a incheiat sedinta in usoara crestere. Din acest sector s-a remarcat BRD, a carei cotatie s-a apreciat cu 1,71%, pana la nivelul de 5,95 lei pe actiune. Cotatiile Erste Bank si cele ale Bancii Transilvania au inregistrat aprecieri mai modeste, de circa jumatate de procent.
Sectorul petrolier se regaseste in topul celor mai tranzactionate societati dupa volumul tranzactionat. Evolutia preturilor a fost insa contrara: Petrom Bucuresti pierdea, la finalul sedintei, 2,38%, in timp ce cotatia Rompetrol Rafinare Constanta castiga 1,24%.

Segmentul societatilor de investitii financiare a avut o evolutie descendenta pe ansamblul sedintei, indicele BET-FI marcand un nou minimum intra-day de 9.174,46 puncte (cea mai scazuta valoare de la inceputul acestui an). Instabilitatea pietei interne, slaba corelare cu pietele externe pe sedintele de crestere determina tot mai multi jucatori sa tranzactioneze speculativ. Aceasta creeaza o presiune suplimentara in cadrul procedeului de fixing si se soldeaza cu accentuarea scaderii cotatiilor pe final de sedinta. Un exemplu il constituie SIF Moldova, care a pierdut 3,06%, si SIF Oltenia, care inregistra la final de sedinta o depreciere de 3,72%.
In topul cresterilor de astazi se regasesc si societatile de utilitati, care ar trebui sa fie printre primele optiuni de plasament ale investitorilor in actuala conjunctura defavorabila din piata. Astfel, cotatiile CNTEE, Transelectrica si SNTGN Transgaz s-au apreciat cu 4,08%, respectiv 1,96%.

Violeta Duta
Violeta Duta
Violeta Duta, analist KTD Invest
Cele mai citite

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

Parma cere o sumă uriașa pentru Dennis Man!

Evoluțiile excepționale ale lui Dennis Man în Serie A atrag atenția marilor cluburi europene, care sunt gata să plătească o sumă record pentru a-l...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă