18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialLiceul de Arta din Targu-Mures, la mila Bisericii Romano-Catolice

Liceul de Arta din Targu-Mures, la mila Bisericii Romano-Catolice

Viitorul Liceului de Arta din municipiul Targu-Mures depinde de Biserica Romano-Catolica. Si asta, deoarece instanta suprema a respins, pe 23 septembrie, recursul Primariei orasului si a mentinut, astfel, o hotarare a Curtii de Apel, din 2004, prin care bisericii i-au fost retrocedate de catre Comisia Speciala de Retrocedare de pe langa Guvern spatiile care i-au fost confiscate abuziv de Statul Roman si in care isi desfasura activitatea o scoala de fete.
Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au considerat ca nici primarul si nici secretarul Primariei Targu-Mures nu au calitatea de a formula recurs impotriva hotararii Curtii de Apel, aceasta calitate revenind doar Consiliului Local. In aceste conditii, autoritatile locale fie pun bani deoparte pentru a plati chiria dupa ce expira termenul de gratie de cinci ani, fie pregatesc alta locatie unde sa isi desfasoare activitatea liceul.
Situatia este cu atat mai delicata cu cat alte doua imobile impunatoare din oras care adapostesc renumitele licee “Unirea” si “Bolyai” se afla in litigiu, ele fiind revendicate de bisericile istorice maghiare. In cazul acestora din urma, dupa ce presedintele sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ, Maria Coman, a dat o solutie controversata refuzand, practic, dreptul de proprietate al bisericilor, reprezentantii cultelor religioase au facut recurs. Judecarea acestei actiuni a fost amanata, insa, pentru luna viitoare, la cererea Primariei, care asteapta inca un raspuns de la Guvern dupa ce a propus revizuirea hotararii de retrocedare in natura si acordarea de despagubiri banesti fostilor proprietari.
“Pentru noi ar fi fost o solutie mult mai buna acordarea de despagubiri banesti”, a declarat secretarul Primariei, Maria Cioban. Ea a mai spus ca aceeasi propunere a fost facuta si in ceea ce priveste corpurile de cladire apartinand Bisericii Romano-Catolice in care isi desfasoara activitatea Liceul de Arta.
Reprezentantii bisericilor istorice maghiare nici nu vor sa auda de o astfel de propunere si sustin ca sunt decisi sa continue procesele. Aceasta, cu atat mai mult cu cat noua lege a proprietatii prevede ca fostii proprietari trebuie sa reintre in posesia terenurilor sau a imobilelor care le-au fost confiscate de comunisti.
Maria Cioban a afirmat, insa, ca in situatia in care si celelalte doua imobile vor fi retrocedate in natura, dupa expirarea termenului de gratie, trei sferturi din bugetul municipiului ar fi grevat de plata chiriei, pretul vehiculat de unii reprezentanti ai bisericilor fiind de 10 euro pe metrul patrat. Potrivit sursei citate, administratia locala se afla in impas in privinta rezolvarii problemei celor trei scoli cu atat mai mult cu cat ar fi nevoie de circa 40.000 de metri patrati pentru construirea unor campusuri scolare, insa orasul se confrunta deja de multa vreme cu o criza a terenurilor.
In afara corpurilor de cladire revendicate, Liceul de Arta detine in proprietate un singur spatiu care a fost construit in 1970, unde sunt opt sali si 13 ateliere. Acestea sunt, insa, insuficiente pentru a gazdui cei peste 700 de elevi.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă