29 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialLiceenii si-au batut capul cu Eminescu si romanul interbelic

Liceenii si-au batut capul cu Eminescu si romanul interbelic

Bacalaureatul a continuat ieri cu proba scrisa la limba si literatura romana. In judetul Constanta, la examen s-au prezentat 6.345 de candidati, iar sapte au fost absenti din diverse motive. Proba nu s-a desfasurat fara incidente. Cinci elevi au fost eliminati din salile de examinare pentru ca profesorii supraveghetori i-au prins cu… copiute.
Pentru ca regulile sunt stricte in aceasta privinta, ei vor sta pe bara la urmatoarele probe, dar vor avea dreptul sa sustina, din nou, examenul de bacalaureat, anul viitor. Cei cinci elevi provin de la Grupul Scolar Lazar Edeleanu, din Navodari, de la Colegiul Virgil Magearu (cu doi „reprezentanti” pe aceasta lista a rusinii), Colegiul Comercial Carol I si Colegiul Economic Mangalia.
Au existat si cazuri speciale: patru elevi cu probleme de sanatate au dat examenul in sali separate. Ei sufereau de hipoacuzie si oreion si a trebuit sa fie separati pentru a nu imbolnavi alti copii sau pentru a putea sustine examenul in conditii propice.
Reusita probei scrise de limba si literatura romana a fost asigurata de 21 de inspectori scolari. Acestia s-au deplasat, pe parcursul zilei de ieri, in mai multe centre de examinare. Astfel, membrii Comisiei Judetene au verificat 15 centre, in cele mai mici aspecte.

Trei subiecte

Subiectele din acest an (cand a fost extrasa varianta a doua) au avut un grad mediu de dificultate. Camelia Ciurescu, inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, a declarat ca proba de ieri a fost constituita din subiecte „semiobiective” si „obiective”. Elevii au trebuit sa defineasca doua trasaturi ale romantismului, pornind de la un text al lui Mihai Eminescu, ceea ce se inscrie in prima categorie. Din cea de-a doua a facut parte subiectul in care candidatilor li s-a cerut sa ilustreze, intr-un eseu de doua pana la patru pagini, particularitatile romanului, pana la al doilea razboi mondial, prin referire la o opera studiata. Al treilea subiect a constat in redactarea unei scrisori. In general, subiectele au verificat cunostintele de vocabular ale elevilor, dar si cele de cunoastere a materiei si cele de teorie literara. In ciuda amenintarilor de saptamana trecuta, toti supraveghetorii s-au prezentat la proba de ieri. Bacalaureatul va continua maine, cu proba de limba si literatura materna, la care participa 41 de elevi de la Colegiul Kemal Ataturk, din Medgidia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă