13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialLibia, viitoare bază a Statului Islamic?

Libia, viitoare bază a Statului Islamic?

Jihadiştii Statului Islamic au intensificat luptele vizând controlul câmpurilor petroliere şi al instalaţiilor din Golful Syrta, strategice pentru că se află aproape de frontierele Europei.

Cel puţin 65 de persoane au fost ucise şi alte 180 rănite, joi, într-un atentat cu camion-capcană contra unui centru de formare şi antrenament al poliţiei din portul Zlitren, din vestul Libiei, unul din atacurile cele mai sângeroase din acest stat aflat în haos. Un kamikaze a detonat explozibilul aflat la bordul camionului cisternă utilizat pentru transportul apei în centrul poliţiei, unde peste 300 de cadeţi aflați în complex se pregăteau pentru un stagiu în acest oraş aflat la 170 km est de Tripoli. Atentatul nu a fost revendicat imediat. Ţara este dominată de luptele miliţiilor şi este sfâşiată de 16 luni între două autorităţi rivale – una cu baza în Est şi recunoscută de comunitatea internaţională şi alta cu sediul la Tripoli.

 Propaganda jihadistă nu a făcut niciodată un mister privind interesul strategic al SI pentru Libia. În numărul din septembrie al revistei sale Dabiq, Abul-Mughirah Al-Qahtani, prezentat drept şeful SI în Libia, prezenta astfel atuurile gigantului din Africa de Nord – este la sud de Europa, este un „puţ de rezerve inepuizabile” şi „poartă spre deşert”. ”Practic, Libia este în haos şi sfâşiată de un război civil de 16 luni.

Pe acest fundal, organizaţia Statul Islamic a reuşit să stabilească baze discrete sau ostentative, exclusive sau împărţite cu alte grupuri, în virtutea unei dinamici politico-militară care este în expansiune. Implantarea SI în culisele războiului libian a luat o asemenea dimensiune încât SUA, capitalele europene şi statele vecine sunt îngrijorate de posibilitatea instalării pe termen lung. În ultimele luni, SI a preluat controlul unor zone din teritoriul libian şi de luni continuă ofensiva contra importantelor instalaţii petroliere din Libia, acţiune estimată de experţi ca fiind legată de pierderile recente pe fronturile din Siria şi Irak, mai ales pierderea controlului oraşului irakian Ramadi.

Atacurile sunt orientate împotriva principalelor două terminale petroliere ale ţării din Golful Syrta – cel din Al-Sedra, cel mai mare sit de stocare a petrolului în Libia şi cel din Ras Lanouf şi cel puţin patru rezervoare de brut erau în flăcări joi. Incendiile greu de stăpânit sunt consecinţa luptelor care fac ravagii între paza instalaţiilor petroliere şi grupul SI. Compania naţională a petrolului, NOC, a lansat marţi un „apel de ajutor”: „Le cerem tuturor celor care au rămas fideli Libiei să se ridice pentru a salva ceea ce mai rămas înainte de a fi prea târziu”.

În ipoteza că jihadiştii vor reuşi să controleze instalaţiile petroliere, analiştii susţin că „nu vor ajunge să vândă petrolul” în special din cauza concurenţei cu traficanţii locali.

Posibil guvern la Tripoli

Statul Islamic controlează oraşul Syrta şi vrea să-şi extindă controlul asupra altor regiuni. Luni şi mrţi, luptele între paza instalaţiilor petroliere şi jihadiştii SI în regiunea petrolieră strategică din nordul ţării au făcut numeroşi morţi şi uriaşe pagube, patru rezervoare de petrol brut  au luat foc şi incendiul continua şi ieri.

Îngrijorarea a crescut în rândurile comunităţii internaţionale din cauza creşterii puterii organizaţiei jihadiste în zone libiene şi, alături de ONU, se străduie să pună în funcţie un guvern de uniune naţională, în timp ce cele două autorităţi rivale – cu sediile la Tripoli şi Tibruk– îşi dispută puterea. Pe 17 decembrie, în Maroc, a fost semnat un acord între membrii celor două Parlamente rivale şi reprezentanţi ai societăţii civile libiene. Acordul prevede formarea unui guvern de unitate naţională cu baza la Tripoli şi urmează să fie adoptat înainte de 17 ianuarie de către Parlament. Emisarul ONU, Martin Kobler, a subliniat din nou necesitatea pentru parlamentul libian recunoscut de comunitatea internaţională, cu baza în Est, să aprobe rapid formarea acestui guvern, avertizând că orice întârziere este în profitul SI. 

Planuri militare

Occidentalii sunt convinşi că trebuie să acţioneze rapid în Libia contra ameninţării crescânde a SI şi fac presiuni asupra libienilor să se unească într-un guvern pe care l-ar putea susţine pentru a face faţă agresiunii jihadiste. Malcolm Chalmers, director adjunct la Centrul RUSI din Londra nota că „SI îngrijorează din ce în ce mai mult„ ţările NATO şi „deci este posibil” să intervină în Libia. „Problema este despre ce intervenţie este vorba, de ce natură, de ce amploare. Asta va depinde mult de evoluţia ameninţării în termen de o lună”. Potrivit serviciilor secrete occidentale, SI dispune de 3.000 de combatanţi în Libia şi după asaltul contra regiunii petroliere de la debutul săptămânii, Occidentul se teme că dacă SI va acapara hidrocarburile, va destabiliza Africa pe flancul sud şi va exporta combatanţi spre Europa prin intermediul migranţilor peste Mediterana.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă