14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialLibia: Guvernul de uniune naţională s-a instalat în sediul oficial

Libia: Guvernul de uniune naţională s-a instalat în sediul oficial

Guvernul de uniune naţională libian (GNA) s-a instalat, luni, în sediul oficial din centrul capitalei Tripoli. Inițiativa reprezintă un pas suplimentar spre asumarea autorităţii, comentează AFP citat de Agerpres.

GNA, susţinut de Organizația Națiunilor Unite şi de comunitatea internaţională, încearcă încă din 30 martie, când a fost constituit, să stabilizeze o ţară profund divizată, în care s-a implantat gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). 

„Am luat în posesie sediul preşedinţiei şi al guvernului după peste 100 de zile de activitate în baza navală şi aceasta înseamnă că guvernul de uniune va putea să se înhame la treabă’, a declarat presei vicepremierul Moussa al-Kouni. 

În 30 martie, premierul desemnat al GNA, Fayez al-Sarraj, debarca de pe o navă militară libiană în portul Tripoli, bravând în faţa ostilităţii manifestate de autorităţile nerecunoscute pe plan internaţional, dar care făceau legea în capitala libiană din august 2014. 

Autorităţile din Tripoli s-au raliat apoi noului executiv, care a obţinut rapid sprijinul ţărilor europene şi al SUA. 

Constituirea GNA a reanimat speranţele unei ieşiri din criza politică, securitară şi economică în care se află Libia, divizată de miliţii înarmate care îşi impun propriile legi şi devastată de violenţe după revolta care a dus la alungarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. 

Executivul desemnat nu a fost recunoscut de autoritatea rivală cu sediul în estul ţării, la Benghazi, şi întrucât nu a reuşit să-şi impună autoritatea asupra întregului teritoriu libian, a întâmpinat dificultăţi în a face să avanseze agenda sa guvernamentală. 

Autorităţile cu baza în estul ţării refuză să cedeze puterea fără un vot de încredere – amânat de mai multe ori – din partea parlamentului, care le este afiliat. 

Iniţiativa cea mai notabilă a GNA a fost lansarea în luna mai a unei operaţiuni militare vizând recucerirea oraşului Syrta, situat la 450 km est de Tripoli, de sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic. Forţele loiale GNA i-au încercuit rapid pe jihadişti în interiorul oraşului, unde aceştia rezistă de atunci asediului.

Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Dacă Nicușor Dan a avut nevoie de jumătate de milion pentru a speria ciorile din Cișmigiu, un primar ca Șoșoacă o poate face gratis

Ilustrație: Marian Avramescu Candidata partidului pro-rus cu SOS la funcția de primar general al Capitalei, senatoarea Diana Șoșoacă, demonstrează că ar putea fi un...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...
Ultima oră
Pe aceeași temă