21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialLiberalul Cornel Pieptea, ales viceprimar al Capitalei

Liberalul Cornel Pieptea, ales viceprimar al Capitalei

Consilierii generali l-au ales joi pe liberalul Cornel Pieptea în funcţia de viceprimar al Capitalei, deţinută anterior de Gabriel Pîrvu, găsit incompatibil de ANI, informează Mediafax.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a fost introdus un proiect de hotărâre pentru alegerea unui viceprimar, după ce prefectul Capitalei a atacat în instanţă hotărârea prin care Gabriel Pîrvu (PMP) a fost ales în această funcţie.

Liderul de grup al PNL Cornel Pieptea a fost votat de 32 din cei 49 de consilieri generali prezenţi la şedinţă.

În şedinţa anterioară, pe 27 noiembrie, consilierii generali ai Capitalei au votat excluderea din CGMB a liberalului Gabriel Tănase, găsit în incompatibilitate, dar nu au mai discutat şi excluderea viceprimarului Gabriel Pîrvu, aflat în aceeaşi situaţie, din lipsă de cvorum.

În ziua următoare, Prefectura Municipiului Bucureşti a înaintat instanţei o solicitare de anulare a hotărârii de numire a lui Gabriel Pîrvu în funcţia de viceprimar, ca urmare a stării de incompatibilitate în care se află consilierul municipal.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat în iulie 2013 că Gabriel Pîrvu a fost incompatibil în perioada 5 mai 2010 – 2 mai 2011, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de consilier general în cadrul CGMB şi calitatea de administrator – membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării SA Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Gabriel Pîrvu a fost în incompatibilitate, decizia devenind definitivă prin necontestare, la 26 martie 2014.

Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

ANI a cerut, în 18 august, aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a consilierului general Gabriel Pîrvu, ca urmare a deciziei definitive.

Pentru că Gabriel Pîrvu nu a fost revocat de CGMB, toţi cei 51 de consilieri generali au fost amendaţi, în 2 septembrie, de ANI, cu câte 2.000 de lei. ANI a anunţat atunci că, dacă Pîrvu nu va fi exclus, va sesiza organele de urmărire penală.

Cele mai citite

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă