21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialLiberalii cauta profit in gunoaiele Devei

Liberalii cauta profit in gunoaiele Devei

Salubrizarea municipiului Deva naste ambitii nemasurate in Consiliul Local. Primaria incearca sa eludeze legea si sa atribuie acest serviciu unei firme de casa a Partidului National Liberal, prin incredintare directa. CL functioneaza ca o “masina de vot” bine reglata si pregateste terenul pentru afacerea cu gunoaie.
O firma interesata sa puna mana pe acest serviciu a contestat in instanta oportunitatea si legalitatea desfasurarii unei licitatii. Dupa ce trei instante de judecata au considerat legale hotararile prin care se stabilea cadrul de organizare a licitatiei pentru salubrizarea municipiului, Consiliul Local le-a abrogat singura, facand, astfel, jocurile firmei cu care s-a judecat.
Strangerea gunoaielor din oras este o activitate cat se poate de profitabila, in conditiile in care cele doua firme care-si impart aceasta activitate – “Salubritate” SA si “Salupan” SRL – nu platesc nici un leu redeventa Primariei. Conform legii, concesionarea acestui serviciu trebuie facuta in urma unei licitatii publice.
In scopul organizarii unei astfel de licitatii, consilierii locali au adoptat patru hotarari prin care stabileau cadrul de orgaizare, caietul de sarcini si modul de desfasurare a licitatiei ce a fost fixata pentru 23 ianuarie 2006.

“Salubritate” SA nu vrea licitatie
Una dintre firmele care se ocupa in prezent de strangerea gunoaielor, “Salubritate” SA, a blocat, insa, licitatia printr-o actiune in instanta. In cererea trimisa judecatorilor, reprezentatii societatii pretind ca au dreptul sa concesioneze fara licitatie acest serviciu, in baza unui contract mai vechi care obliga Consiliul Local sa le incredinteze direct salubritatea. Cu toate ca actiunea in instanta prin care era solicitata blocarea procedurii de concesionare a fost respinsa de judecatori, licitatia nu a mai avut loc.
Totodata, reprezentatii firmei “Salubritate” SA au mai depus in instanta o actiune de contestare a hotararilor de CL prin care au fost stabilite normele de organizare si desfasurare a licitatiei privind concesionarea serviciului. Instantele de judecata, de la Judecatoria Deva pana la Curtea de Apel Alba Iulia, au respins actiunea firmei, considerand oportuna si legala organizarea unei licitatii.
Desi judecatorii au dat castig de cauza Consiliului Local, acest lucru nu i-a multumit pe alesii care fac parte din cercurile de interese apropiate liberalilor si, implicit, primarului Mircia Muntean, chiar daca unii dintre acestia, Florin Ghergan si Vasile Tonea, au candidat pe listele PSD. Sub pretextul unei adrese emise de Prefectura Hunedoara, prin care se cerea reanalizarea unei singure hotarari a CL, alesii deveni au abrogat toate cele patru acte normative ce stabileau cadrul de oranizare si desfasurare a licitatiei privind concesionarea serviciului.
In urma abrogarii acestor hotarari a fost blocata orice intentie imediata de a mai fi organizata o licitatie pentru stabilirea firmei care sa gestioneze gunoaiele din Deva, urmand ca de acest serviciu sa se ocupe in continuare “Salubritate” SA.

Gunoierii apropiati de liberali
Firma a fost infiintata prin reorganizarea fostei regii de interes local. Initial, actiunile societatii au fost detinute de Consiliul Local, dar ele au fost vandute in proportie de 83 la suta catre SC “Metal Expres Construct”. In momentul in care “Metal Expres Construct” a intrat in lichidare, actiunile pe care aceasta le detinea la “Salubritate” SA au fost preluate personal de actionarul firmei, Dorin Dragoescu.
In locul “Metal Expres Construct” a fost infiintat un nou SRL cu nume asemanator, “Metal Expres 2000” avandu-l pe Dragoescu asociat cu 98 la suta din partile sociale. Acesta, impreuna cu grupul de firme “Metal Expres”, sunt cunoscuti ca fiind foarte apropiati de PNL Hunedoara.
Aceste societati au primit prin incredintare directa sau selectie de oferte mai multe lucrari din fonduri publice, printre care pot fi enumerate Telecabina de pe Dealul Cetatii, renovarea Teatrului din Deva care dureaza de mai bine de 15 ani, groapa de gunoi ecologica de la Simeria.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă