22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialLetonia: Coaliția de centru-dreapta câștigă legislativele (exit-poll)

Letonia: Coaliția de centru-dreapta câștigă legislativele (exit-poll)

Coaliția de centru-dreapta a câștigat sâmbătă alegerile legislative în Letonia, partidul de opoziție al rusofonilor Armonia clasându-se pe locul doi, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, după cum informează agențiile internaționale de presă.

Scrutinul, care s-a desfășurat pe fondul îngrijorării provocate de agresiunea Rusiei în Ucraina, a adus coaliției de centru-dreapta, formată din patru partide, 63 de mandate în parlamentul de o sută de locuri, potrivit unui sondaj al Institutului SKDS.

Potrivit acestor estimări, principala forță a coaliției Unitate obține 25 de locuri, în timp ce partidul rusofonilor Armonie (opoziție, de stânga) totalizează 23. "Acesta este un vot de încredere în partidul Unitate și în coaliție. Aceasta înseamnă că oamenii vor ca noi să ne continuăm munca", și-a exprimat satisfacția președinta parlamentului, aflat la final de mandat, Solvita Aboltina (foto), la televiziunea publică.

Ceilalți doi membri ai coaliției, Alianța Națională și Verzii și Agricultorii, sunt creditați cu câte 19 locuri fiecare.

Dacă Unitate este clar principalul învingător al acestui scrutin, nu se știe pentru moment dacă președintele Andris Berzins va cere premierului încă în exercițiu Laimdota Straujuma să formeze noul guvern.

Mai mulți analiști estimează că el ar putea să-l prefere pe ex-comisarul european al dezvoltării Andris Piebalgs.

Anexarea Crimeii de către Rusia și intervenția acestei țări în estul Ucrainei au marcat puternic climatul electoral în Letonia, mică țară baltică cu două milioane de locuitori, membră a NATO și a UE.

Șeful partidului Armonia, susținut de importanta minoritate rusofonă care reprezintă circa 25% din populație, primarul Rigăi, Nils Ușakovs, se declară admirator al președintelui Vladimir Putin. Armonia este legat de partidul lui Putin printr-un acord de cooperare.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă