21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialLegendele sportului, implicate într-un scandal de dopaj

Legendele sportului, implicate într-un scandal de dopaj

Mai mulţi atleţi din disciplinele cele mai preţuite în Statele Unite sunt direct implicaţi într-unul dintre cele mai mari scandaluri de dopaj – Alex Rodriguez, legenda vie a baseball-ului de peste Atlantic, fiind condamnat cu suspendarea în 211 meciuri.

Un scandal care poate marca o turnură în sporturile nord-americane (NBA, baseball, hockei, footbal american), tradiţional laxiste în materie de luptă antidopaj.

Totul a început de la o lugubră afacere, o datorie neplătită şi o dorinţă de răzbunare.Dezvăluirile unui fost angajat al clinicii Biogenesis din Florida, care furniza produse dopante sportivilor, au determinat Liga de baseball să ancheteze mai mulţi jucători.

Unul dintre cele mai mari staruri din Liga americană (MLB), Ryan Braun de la Milwaukee Brewers, a fost suspendat pentru restul sezonului pentru încălcarea politicii antidopaj. Este primul care a căzut în afacerea Biogenesis, scandalul putând atinge alte discipline.

De luni de zile, media americană cunoaşte ritmul acestui scandal de dopaj. În ianuarie, Miami New Time dezvăluia că respectiva clinică, un centru anti-age din Florida, furniza produse dopante pentru peste 20 de jucători din MLB. Informaţiile au fost furnizate de Porter Fischer, ex-director de marketing a clinicii Biogenesis.

Din răzbunare, furios că nu primise suficienţi bani după ce investise 4.000 de dolari în această afacere, a adunat dosare compromiţătoare demonstrând că respectiva Biogenesis, condusă de un doctor fals, Tony Bosch, a vândut acestor sportivi hormoni de creştere, de la testosteron la steroizi anabolizanţi. În presa americană dezvăluirile s-au înmulţit, făcând loc celui mai mare scandal de dopaj de după afacerea Balco, din 2003.

Balco este numele unui laborator care vindea pilule alimentare şi efectua teste de sânge. În 2003, laboratorul lui Victor Conte s-a aflat în centrul unuia din marile scandaluri de dopaj, el fiind acuzat că a furnizat unor atleţi din diverse discipline THG, un steroid anabolizant pe atunci nedetectabil la testele antidopaj. Scandalul a pus capăt carierei reginei sprintului din acea epocă, Marion Jones (fostă triplă campioană olimpică) şi celei a soţului ei, şi el considerat atunci rege al sprintului, Tim Montgomery (fost recordman la 100 m).

Placă turnantă

Printre „clienţii” clinicii ancheta a relevat numele unor mari jucători de baseball, între 20 şi 25 dintre ei urmând a fi suspendaţi. Afacerea este însă departe de a fi terminată pentru că Fischer a afirmat că alţi atleţi au fost clienţi ai Biogenesis. Printre ei, boxeuri profesionişti, jucători de tenis, luptători din MMA, atleţi ai NCAA şi jucători din NBA. Ca urmare, afacerea ar putea căpăta o dimensiune enormă.

Când a izbucnit scandalul, la debutul anului 2013, „informatorul” a preferat să-şi păstreze anonimatul dar foarte rapid MLB l-a descoperit şi Fischer declară că Liga i-a oferit 125.000 dolari pentru a recupera faimoasele dosare. Ofertă refuzată, el trăid cu teamă pentru propria securitate.

În martie, maşina i-a fost spartă şi apoi patru din cele şapte cutii cu dosarele Biogenesis au dispărut în mod misterios. Fischer s-a simţit abandonat de autorităţile însărcinate cu lupta contra dopajului, deşi se declarau gata să colaboreze. În pofida importanţei informaţiilor sale, el nu a înţeles de ce fostul său şef, Tony Bosch nu a fost condamnat decât la plata unei simple amenzi de 5.000 dolari către Ministerul Sănătăţii. Totuşi, dezvăluirile sale au consecinţe.

MLB, afectată ani la rând de scandaluri de dopaj, a decis lansarea propriei anchete. Lista atleţilor care au solicitat clinicii Biogenesis devine tot mai lungă şi afacerea ar putea deveni un adevărat scandal de stat în SUA. Principala interesată cu un important contingent de sportivi implicaţi, Liga de baseball a anunţat un program antidopaj, teste de sânge şi controale inopinate. Oricum, afacerea evidenţiază lipsa controalelor în sporturile americane în materie de dopaj, în mod regulat afectate de dezvăluiri privind atleţi de frunte, recunoscuţi vinovaţi că au folosit hormoni de creştere, testosteron şi alte produse dopante interzise.

„Regele” A-Rod

După sancţionarea lui Ryan Braun, a venit rândul vedetei echipei mitice New York Yankees, Alex Rodriguez. Alături de alţi 12 jucători din Liga nord-americană de baseball, el a fost sancţionat şi suspendat pentru 211 meciuri pentru legăturile cu clinica din Florida, suspectată că este placa turnantă a unui trafic de produse dopante.

Alex Rodriguez, A-Rod, fostul soţ al actriţei Cameron Diaz, este un fel de „rege” în baseball-ul american şi el a contestat pedeapsa – cea mai îndelungată suspendare pronunţată vreodată contra unui jucător dopat de baseball. A-Rod, 38 ani, de origine dominicană, contrar celorlalţi 12 jucători condamnaţi fiecare la câte 50 meciuri cu suspendare, nu recunoaşte că a avut relaţii cu Biogenesis şi a făcut recurs.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă