13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialLegende urbane ale anilor 80-90

Legende urbane ale anilor 80-90

"Ingerii negri", docu-fiction-ul prezentat de grupul Subcultural Scuba Divers la Centrul National al Dansului, este una dintre primele incercari de scoatere la lumina a legendelor urbane ale anilor ’80-’90. Legendele urbane sunt integrate de stefan Tiron si Sebastian Big in terenul mai larg al ceea ce ei numesc cultura alternativa. Trei martori povestesc haotic intamplari care le-au marcat copilaria, iar povestile lor devin o specie de marturie istorica a existentei acestei culturi alternative.     
"Marile naratiuni sunt cele care au stat la baza constituirii statelor moderne, a natiunilor. Micile naratiuni sau colectiile de mici naratiuni sunt cele care construiesc indivizii si am putea risca afirmatia ca ele sunt cele care construiesc si comunitatile (ca seturi de indivizi mai modeste decat natiunile)". Sunt frazele care sintetizeaza manifestul proiectului care a stat la baza filmului "Ingerii negri", docu-fictionul parodic realizat de artistii reuniti sub titulatura Scuba Divers (stefan Tiron si Sebastian Big). Un demers sintetizat in metafora scafandrului de suprafata care nu cauta amfore, ci urme ale modernitatii: un bocanc, un siret etc.

Copii rapiti si invatati artele martiale in padure
In fapt, autorii "documentarului" se joaca pe terenul legendelor urbane negre care au populat Romania anilor ‘80-‘90. "Ingerii negri" sunt actorii care marcheaza copilaria celor trei personaje pe care le regasim povestind in bucatariile lor. Bucataria nu este aleasa la intamplare ca spatiu al "naratiunii", ea este un topos al comunismului romanesc, prin excelenta locul de socializare domestica.
Primele cuvinte ale personajului care deschide seria marturisilor: "Ingerii negri erau o gasca de ninjalai care traiau prin canale si rapeau copii…", tintesc inteligent atat spre memoria afectiva a publicului pe care il provoaca sa intre in poveste cu toata subiectivitatea, pe de alta parte trimit la cunoscutele testoase ninja din seria animata din prima jumatate a anilor ‘90. De-aici incolo povestea despre ingerii negri, "ninjalaii" care rapesc copii pe ce-i duc in paduri si-i invata arte martiale, functioneaza in stilul clasic al legendelor urbane, din pacate prea putin luate in seama de lumea academica din Romania. Cei trei martori deruleaza intr-un joc savuros al naivitatii filmul unor evenimente extraordinare condimentate din plin cu arte martiale, yoga si calatorii interstelare.

Primul episod al recuperarii culturale
In fapt, proiectul Subcultural Scuba Divers este unul de recuperare si punere in scena a unor personaje si obiecte periferice, marturii ale subculturii populare aduse la suprafata pentru a realiza, conform autorilor, "o harta a distributiei cunostintelor alternative cu punctarea diferitelor studii de caz si a temelor preferate, subiecte, simboluri, locuri si alte domenii specializate in care culturile alternative se manifestau".
stefan Tiron si Sebastian Big au vorbit inainte de proiectia filmului despre felul in care cultura alternativa din timpul comunismului tarziu poate fi reconstituita cu ajutorul unor "bucati de informatie contradictorii, fragmentare, dispersate, legende, marturii, indicii falsificate si martori oculari" in conditiile in care lipseste o cercetare sustinuta a fenomenului. "Ingerii negri" se doreste primul episod al acestor recuperari culturale.

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă