13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialLegea privind concediul şi indemnizaţia lunară, promulgată

Legea privind concediul şi indemnizaţia lunară, promulgată

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, luni, Legea pentru aprobarea OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, informează Mediafax.

Curtea Constituţională (CC) a respins, în 15 iunie, sesizarea privind neconstituţionalitatea OUG 111/2010 referitoare la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi legea de aprobare a acesteia.

Decizia de respingere a contestaţiei formulate de grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor s-a luat cu unanimitate de voturi.

Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor au contestat, în 26 mai, legea, susţinând că aceasta restrânge drepturile beneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 24 mai, Legea privind aprobarea OUG 111/2010. Actul normativ a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie.

OUG 111 prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere a copilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2011.

Potrivit actului normativ, începând din ianuarie 2011 mamele pot să opteze pentru un concediu de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei, sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei.

Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Acest stimulent nu se acordă mamelor care se întorc la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului sau celor care optează pentru concediul de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 de lei.

Cele mai citite

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă