Membrii comisiei judetene pentru aplicarea Legii 9 au fost convocati la o sedinta in care au fost puse in discutie doar… zece dosare. Majoritatea beneficiarilor sunt aromanii care au fost siliti sa paraseasca Bulgaria, in 1945, si sa-si abandoneze in tara vecina casele, terenurile si recoltele.
Actuala guvernare a facut un act de dreptate prin prelungirea termenului pana la care persoanele sau urmasii repatriatilor pot sa depuna documentele care fac dovada ca au abandonat bunuri in Bulgaria. Intr-o prima faza, s-au depus la Prefectura Constanta peste 2.200 de dosare, din care, pana acum, au primit girul comisiei de la Bucuresti doar 10%.
Pana anul viitor se preconizeaza ca numarul solicitarilor privind acordarea despagubirilor pentru bunurile abandonate in Bulgaria sa se dubleze.
Mai cu spor
Numarul mic al dosarelor care au fost supuse analizei membrilor Comisiei Judetene l-a determinat pe prefectul Danut Culetu sa puna intrebari cu privire la motivele care stau la baza ritmului lent in care se desfasoara preluarea si verificarea dosarelor. Doar doi dintre juristii Prefecturii au fost desemnati sa se ocupe de toate operatiunile pe care le comporta aplicarea actului normativ. Dat fiind faptul ca in comisia de specialitate sunt reprezentate mai multe institutii ale statului, fiecare dintre ele ar putea sa-si desemneze delegati care sa participe la verificarea documentelor depuse. Prefectul a luat nota de faptul ca personalul institutiei afectat acestei zone este insuficient si va identifica solutii pentru ca dosarele depuse la Prefectura sa parcurga mai repede circuitul, iar beneficiarii sa intre in posesia despagubirilor.