16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecial"Le Point" ne declara: "Informatiile primite provin de la persoane apropiate de...

“Le Point” ne declara: “Informatiile primite provin de la persoane apropiate de EADS”

Cu vot majoritar, partidele social-democrate, ecologic (SPD-Die Grunen) si Comisia de Buget din Parlamentul german au aprobat pe 20 aprilie proiectul de aparare MEADS. Desi initial partidul ecologic si o parte a opiniei publice – detaliat informata de presa – recuzasera cu strictete costisitorul proiect militar (achizitii de la 2,8 miliarde de euro la… 7 miliarde), iata ca fostii pacifisti au renuntat la propriul veto, promis initial.
MEADS (Medium Extender Air Defense) prevede atat protectia conventionala cu avioane si elicoptere de lupta pe un radius de 1.000 km, cat si, in caz de atacuri, protectia cu misile sau rachete “tactice de balistica”. Cu acest nou proiect concernele de inarmare vor incasa fructuoase rendite.

Indoielnice relatii personale intre stiinta si economie

Desi cunoscuti specialisti in probleme de inarmare, printre care Bernd W. Kubbig de la Fundatia de Cercetare a Conflictelor din Hessen (HSFK) si fostul general de aviatie militara Herman Hagena, s-au aratat foarte critici in legatura cu necesitatile si fezabilitatea unui astfel de sistem de aparare impotriva unor dusmani fictivi, proiectul a primit unda verde in Bundestag. Numai fractiunea parlamentara a partidului liberal a votat contra.
De ce oare atat entuziasm? Pe plan european proiectul va fi realizat de concernul german EADS si de Alenia Marconi (Italia). In cazul in care disensiunile transatlantice pe aceasta tema se vor rezolva, Statele Unite vor coopera cu faimoasa firma de armament Lockheed Martin. In Germania EADS are sustinatori proeminenti. “Referitor la tehnologiile pe care le vom dezvolta, (…) este vorba, pe cat se poate si din punct de vedere material, sa nu ramanem in afara NATO”, “argumenta” cancelarul Gerhard Schroder in martie… 2001. “Prea scump, de prisos”, aprecia la inceputul acestui an Curtea Federala de Conturi intr-un raport confidential. Proiectul realizat de concernul franco-german EADS a fost insa sustinut cu tarie de numerosi lobby-isti, printre care trei oameni de stiinta germani. Despre acestia reporterii cunoscutei emisiuni de investigatii tv “Monitor” din 7 aprilie au adus dezvaluiri inedite. Specialistii in cauza au prezentat in Bundestag cele mai favorabile studii despre MEADS. De pilda, Joachim Krause. “Bineinteles ca sunt un cercetator independent”, raspunde oarecum iritat lobby-istul reporterului de la “Monitor”. “Sunt un profesor german si primesc banii mei de la statul Schleswig-Holstein”. Din cand in cand tine prelegeri… despre EADS in fata unor parlamentari din Bundestag. Activitate desfasurata, potrivit propriilor afirmatii, “fara onorarii”. Tot independent este si prof. Holger Mey. Care detine de circa un an o functie de conducere la EADS, chiar in sediul central al concernului, la Ottobrun (Bavaria). In acelasi timp Mey este seful Institutului pentru Analize Strategice (IAS) de la Bonn. In cadrul acestuia a publicat, in colaborare cu EADS, un studiu – deosebit de favorabil – despre proiectul de armament si rachete al concernului. Coincidenta: institutul a primit donatii (financiare) de la EADS. Al treilea muschetar convins de binefacerile sistemului de aparare MEADS este mai tanarul Cristoph Grams, care s-a ocupat de aceeasi tema “din punct de vedere intelectual” (sic!). Iar EADS a preluat costurile de imprimare a studiului. In curand Grams va prelua postul de conducere la institutul Berliner Forum Zukunft (Forumul Berlinez Viitorul). Scopurile acestuia? Sprijinul cooperarii dintre industrie si politica, in special tematizarea aeronauticii si a politicii de aparare.
Multiplele retele dintre cei trei oameni de stiinta cu EADS (redate aici numai o parte) au fost dezvaluite in detaliu de investigatiile reporterilor de la “Monitor”. “Mi se pare o dezvoltare extrem de indoielnica atunci cand au loc astfel de amalgame personale stranse intre stiinta si economie, deoarece astfel independenta poate fi cvasiabandonata”, afirma prof. Hans J. Giesmann de la Institutul de Cercetare a Pacii din Hamburg.
Prin generoasele donatii din partea EADS catre institutele cu care colaboreaza, spune acelasi cercetator, concernul “atinge un rezultat care serveste propriilor interese si in cele din urma costurile pentru investitii pot fi scoase si de la impozit. Deci pentru EADS acest lucru reprezinta un absolut joc cu castig”.

“Informatia data nu vine de la Bucuresti”, afirma saptamanalul “Le Point”

Nu stim in ce masura investitiile in Romania vor ramane cu “castig” pentru protagonistii afacerilor securizarii frontierelor, initiate cu mult entuziasm in vara anului trecut de tandemul PSD-EADS. Chiar din 21 ianuarie noul guvern a anuntat “constituirea unei comisii ce va analiza modul in care s-au realizat negocierile si s-a incheiat contractul cu firma EADS”. Pe parcurs au iesit la iveala o serie de nereguli: nerespectarea normelor europene potrivit carora statul are obligatia de a initia licitatii publice transparente pentru atribuirea comenzilor in conditiile cele mai avantajoase, preturi prea mari, suprapuneri cu finantarea europeana. “N-are rost sa cheltuim banii de doua ori”, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la mijlocul lunii mai. Tema discutata in prezent de ministrul de Interne, Vasile Blaga, cu reprezentantii EADS. Pe 26 mai cunoscutul magazin financiar “Forbes” publica un articol sub titlul “EADS accepta schimbarea conditiilor contractului de securizare a frontierelor din Romania”. Printre altele, era specificat: “Blaga a declarat ca EADS a acceptat sa reduca o portiune a contractului cu programare dubla, finantat in totalitate de UE. Fapt ce va procura statului o reducere a costurilor de 160 milioane de euro”.
Despre “Romania: imprudentul contract german” relateaza mai detaliat saptamanalul francez “Le Point” in editia sa din 19 mai. Potrivit celor trei autori, “EADS, care ar fi incasat 200 milioane de euro cu ocazia semnarii, refuza sa le restituie. Cel putin integral. Grupul franco-german vrea sa retina 40 milioane de euro pentru cheltuieli, dintre care 20 de milioane comisioane atribuite unor intermediari comerciali romani. La Bucuresti presa vorbeste deschis de coruptie”. In acest context apare si numele omului de afaceri Ion Tiriac, despre care “Le Point” afirma: “Acesta ar fi primit 20 de milioane”. Fapte recuzate energic de fostul tenisman. Potrivit aceluiasi saptamanal, “campionul de tenis devenit om de afaceri si reprezentantul mai multor industriasi germani, dintre care Siemens, partener al EADS in aceasta afacere”, intr-un interviu cu ziarul “Ziua” din 31 mai Ion Tiriac declara ca zvonurile provin de la Bucuresti: “Nu spune Parisul, spune Bucurestiul!”.
Pentru a clarifica provenienta meciurilor verbale explozive, am contactat redactia pariziana a saptamanalului “Le Point”. Pentru “Romania libera” ne-a raspuns Laszlo Liszkai, unul dintre cei trei autori ai articolului (redactat impreuna cu Etienne Gernelle si Jean Guisnel). “Informatia pe care am dat-o nu vine de la Bucuresti. Din contra, persoane de inalt nivel, apropiate de EADS, ne-au spus ca, probabil, EADS a platit comisioane membrilor apropiati ai Guvernului roman. De asemenea, ne-au informat ca nemtii l-au avut ca intermediar pe Ion Tiriac”.
Aparent, meciul protagonistilor (vizibili) se apropie de faza decisiva, urmand a fi descoperiti si discretii lobby-isti din umbra.

Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă