16.8 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăȘtirile zileiMediuLava vulcanului Cumbre Vieja se apropie periculos de ocean

Lava vulcanului Cumbre Vieja se apropie periculos de ocean

În noaptea de marţi spre miercuri, un fenomen considerat potenţial periculos de către Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan) s-a produs atunci când lava vulcanului care a erupt în urmă cu zece zile pe insula La Palma din arhipelagul spaniol al Canarelor a ajuns la ocean.

Erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insulă s-a produs pe 19 septembrie. Marţi după-amiază, lava se afla la o distanţă de aproximativ 800 de metri de ocean.

Astfel, există teama și riscul producerii de gaze toxice şi particule nocive la contactul dintre lava fierbinte şi apă.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva ore după ce guvernul a eliberat marţi suma de 10,5 milioane de euro pentru ajutoare directe pentru victimele erupţiei vulcanice, în special pentru cumpărarea de locuinţe.

Autorităţile au declarat stare de dezastru natural pe insula cu o populaţie 85.000 de locuitori, unde fluxurile de lavă au distrus în total 589 de clădiri, inclusiv locuinţe, şi au acoperit 258 de hectare de teren.

Erupţia vulcanică nu a provocat decese sau răniţi, dar a dus la evacuarea a peste 6.000 de persoane.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Strașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă

De la ABBA, Eurovision nu a mai reușit să lanseze vreun șlagăr. Motivul? Suprapolitizarea concursului muzical. La ultima ediție, de departe, progresiștii și-au dat...

Macron mută decisiv pentru alegerile parlamentare: Elisabeth Borne, noul premier al Franței

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nominalizat-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, pentru funcţia de premier, în contextul remanierii decise după scrutinul prezidenţial...
00:00:41

Vicepreședintele SUA Kamala Harris sosește în Emiratele Arabe Unite(EAU) unde se întâlnește cu noul lider

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și o delegație de înalți oficiali au sosit luni la Abu Dhabi pentru a-și oferi condoleanțele după moartea conducătorului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă