10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialLa schi în Bulgaria

La schi în Bulgaria

Dacă sunteţi amatori de sporturi de iarnă, puteţi încerca pârtiile de schi din Bulgaria: Bansko, Borovets şi Pamporovo.

 

Cea mai căutată staţiune este Bansko, pentru că sunt mai multe pârtii de schi, atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, şi o serie de locuri unde poţi ieşi seara, a explicat directorul unei agenţii de turism. O săptămână în Bansko pentru o familie cu un copil costă aproximativ 500 euro: 80 euro/cameră/noapte.

Până în Bansko, la poalele munţilor Pirin, faceţi, cu maşina, în jur de 10-12 ore, dacă plecaţi din Bucureşti. Staţiunea este în sud-vestul Bulgariei, la 160 de kilometri de Sofia şi este inclusă în patrimoniul UNESCO. Oraşul este situat la o altitudine de 925 metri, iar pârtiile de schi, la 2000-2600 metri. Sezonul de schi este deschis din decembrie până în mai.

Cea mai veche staţiune

Borovets este cea mai veche staţiune de schi din Bulgaria. A fost inaugurată în 1896 şi se află în munţii Rila, la 73 de kilometri de Sofia. Staţiunea este situată la o altitudine de 1.390 metri, iar pârtiile sunt şi la 2600 metri altitudine. Dacă ajungeţi acolo, vizitaţi şi mănăstirea Rila.

Pamporovo este o staţiune modernă, situată în Munţii Rodopi, la o altitudine de 1650 metri şi la 240 kilometri de Sofia. Este recomandată, în special, începătorilor, potrivit Europa Travel. Dacă aveţi timp, vizitaţi oraşul Plovdiv şi mănăstirea Bacikovo.

O noapte în Bansko, la o vilă de 3 stele, cu demipensiune, costă de la 21 euro/noapte/persoană, în cameră dublă, între 16 şi 22 decembrie, potrivit Europa Travel. „Lumea caută servicii all-inclusive. Acum, sunt doar două-trei hoteluri în Bansko care oferă  all-inclusive”, a declarat directorul agenţiei All Inclusive Travel din Bucureşti, Angelica Ciucă.

La un hotel de trei stele din Bansko, într-o cameră dublă, cu mic-dejun inclus, plătiţi, pe noapte, 24 euro (în perioada 19-25 decembrie). În Borovets, pentru un loc într-o cameră dublă, plătiţi 29 euro/noapte (în perioada 1-27 decembrie). În Pamporovo, un loc într-o cameră dublă,la all-inclusive, costă, pe noapte, 39 de euro, între 11 şi 28 decembrie, potrivit Europa Travel.

Dacă preferaţi un hotel de patru stele, tarifele pleacă de la: 22 euro, demipensiune, un loc într-o cameră dublă, în Bansko (1-22 decembrie). În Borovets, scoateţi din buzunar de la 24 euro/noapte, pentru un loc într-o cameră dublă cu deminpensiune, între 17 şi 24 decembrie. La Pamporovo, pentru un loc într-o cameră dublă, cu demipensiune, plătiţi de la 30 euro pe noapte, între 15 şi 29 decembrie, potrivit Europa Travel. 

La Travel Planner, pentru un loc într-o cameră dublă, cu mic-dejun inclus, la un hotel de 4 stele din Bansko, între 1 şi 19 decembrie, plătiţi de la 22 euro/noapte. În Borovets, pentru un loc într-o cameră dublă, cu demipensiune, din 19 noiembrie până în 22 decembrie, scoateţi din buzunar de la 23 euro/noapte.  În Pamporovo, o noapte la un hotel de patru stele, cu demipensiune, costă de la 22 euro, între 1 şi 17 decembrie.

Variantele autocar sau tren

Dacă nu vreţi să vă aventuraţi cu maşina prin Bulgaria, puteţi alege varianta autocarului sau a trenului. Un bilet de autocar dus-întors costă, în medie, 70 euro până în Bansko, cu plecare din Bucureşti. Preţul include şi taxele vamale şi de pod.

Dacă vreţi să ajungeţi la Borovets, trebuie să luaţi un autocar până în Samokov şi de acolo încă unul până în Borovets. Pentru Pamporovo, încercaţi varianta Bucureşti-Plovdiv (în medie, 230 euro – 4 locuri într-o maşină) şi, de acolo, autobuz până în Pamporovo.

Operatorii turistici recomandă ca, în cazul în care nu aveţi echipament de schi, să vi-l închiriaţi din ţară. Dacă optaţi pentru un hotel care nu oferă mic-dejun, nu trebuie să vă îngrijoraţi prea tare din cauza mâncării: preţurile din staţiuni sunt asemănătoare preţurilor din România.   

Trei staţiuni de vis

Bansko – din decembrie în mai

Altitudinea staţiunii: 925 m

Cea mai înaltă pârtie de schi: 2.600 m

Lungimea totală a pârtiilor de schi: 65 km (19 pârtii)

Pârtia cea mai lungă: 7 km

Orientare versanţi: nord

Borovets – 15 decembrie-aprilie

 
Altitudinea staţiunii: 1350 m

 
Cea mai înaltă pârtie de schi: 2500 m

 
Lungimea totală a pârtiilor de schi: 40 km (19 pârtii)

 
Cea mai lungă pârtie: 5,8 km

 
Orientare versant:  nord

 
Lungimea pârtiilor neamenajate: 18 km

 
Sisteme pe cablu: 1 telescaun, 6 teleschiuri, 1 telecabină, câteva teleschiuri pentru copii

Pamporovo – 15 decembrie-15 aprilie

Altitudinea staţiunii: 1620 m

Cea mai înaltă zonă de schi: 1937 m

Instalaţii pe cablu: 8 (5 telescaune şi 3 teleschiuri), cu o capacitate totală de 8500 de persoane/oră

Lungimea totală a pârtiilor de schi amenajate: 25 km

Lungimea totală a pârtiilor de schi neamenjate : 40 km

Cea mai lungă pârtie: 3,8 km  (Sursa: All Inclussive Travel)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă