14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialLa 71 de ani, aruncat de doua ori in puscarie de judecatori...

La 71 de ani, aruncat de doua ori in puscarie de judecatori pentru o bucata de pamant

Petru Chiric, in varsta de 71 de ani, din comuna vasluiana Lipovat, este incarcerat in prezent la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi nu pentru ca ar fi fost violent sau pentru ca a furat, ci pentru ca a incalcat o hotarare judecatoreasca cu privire la impartirea unui teren pe care l-a detinut impreuna cu fosta sotie, Elena Margureanu.

In toamna anului trecut, potrivit spuselor batranului, fosta lui sotie l-a reclamat pe motiv ca nu o lasa sa-si exercite dreptul de proprietate asupra terenului sau si ca, astfel, incalca o hotarare judecatoreasca prin care se face o delimitare asupra proprietatii fiecaruia dintre ei"Eu faceam un canal langa gardul ei ca sa se scurga apa si ea m-a reclamat ca nu o las sa-si exercite dreptul de proprietate si ca incalc o hotarare judecatoreasca, dar este terenul meu pe care ea mi l-a luat si pentru care sunt a doua oara in puscarie, departe de copiii mei", a declarat Petru Chiric.

Barbatul a fost trimis in inchisoare prima oara si in 2005 de Tribunalul Vaslui. si atunci a fost incarcerat doua luni, din sase primite ca si condamnare, pentru ca a incalcat o hotarare judecatoreasca prin care se stabilea faptul ca sotiei sale ii revene terenul stipulat in titlul de proprietate. In toamna anului trecut a fost din nou incarcerat, mai precis la jumatatea lunii noiembrie, din aceeasI cauza.

De aceasta data a fost condamnat la sase luni de inchisoare de catre Curtea de Apel Iasi, dupa ce Tribunalul Vaslui decisese, initial, sa primeasca zece luni de temnita si o amenda de 300 de lei. "Noi ne-am despartit si in ’93 am facut partajul. Atunci nu era cu titlu de proprietate. La partaj judecatorul a decis sa luam cate jumatate din casa si din teren fiecare", povesteste batranul.

Acesta spune ca a impartit cu sotia o casa cu doua camere si doua anexe, precum si 1.500 mp de teren, dar si un teren agricol. In 2000 situatia ar fi luat o cu totul alta intorsatura. Batranul povesteste ca fosta sa sotie a obtinut un titlul de proprietate pentru terenul pe care ei l-ar fi detinut impreuna. "Pe ea a ajutat-o un functionar de la primarie, un consultant agricol, ca sa puna mana pe tot terenul. A luat si terenul ei si aproape tot terenul meu. Din ce-mi revenea mie mi-a lasat doar 100 mp, nici nu aveam loc sa-mi fac wc-ul", a spus batranul. C

ei doi s-au dat in judecata reciproc, iar in 2008 s-a facut o reimpartire a terenului, batranului revenindu-i o noua fasie in fata casei pentru a largi accesul catre proprietatea sa. In procesul cu fosta sotie, batranul a avut pana acum trei avocati, dintre care doi dintre ei au asistat la condamnarea lui. Abia ultimul avocat, o tanara din Iasi, i-a spus ca el trebuie sa-si caute de fapt dreptatea intr-un proces cu Primaria, pentru a anula titlul de proprietate al fostei sotii, si nu cu aceasta personal!. "Este a doua oara cand sunt trimis in inchisoare. Nu voi mai face greseala asta, vreau sa stau langa familie, langa cei doi copii ai mei. Nu-mi mai trebuie pamant! Avocata asta de aici, de la Iasi, mi-a spus ca trebuie sa dau in judecata Primaria pentru ca a dat un titlu de proprietate gresit si pentru ca din cauza celor de la Primarie sunt in inchisoare. Cand am sa ies am sa dau in judecata Primaria pentru ca din cauza lor patimesc", a spus Petru Chiric.

Valerian Hriscu, primarul comunei in care isi are domiciliul Chiric, spune ca nu-si aminteste ca in timpul primului sau mandat sa fi fost eliberat titlul de proprietate care a provocat atat de multe probleme batranului. "Nimeni din Primarie nu ar fi avut curajul sa faca vreo ilegalitate cu titlurile de proprietate. Stiu in mare problema din aceasta familie, iar acolo ce au acumulat o viata au cheltuit pe procese. Ori de cate ori se vad iese scandal intre ei, chiar daca au o varsta inaintata. Eu stiu ca exista un pre-titlu semnat si de Chiric si de fosta sotie a acestuia, prin care cei doi erau de acord cu suprafata pentru care se elibereaza titlul de proprietate", a declarat primarul Hriscu.

Batranul are sanse sa fie eliberat conditionat
Petru Chiric are sanse sa iasa din inchisoare in cursul saptamanii viitoare ca urmare a cererilor de eliberare conditionata inregistrate atat la Iasi, cat si la Bucuresti. Batranul a fost supus unei interventii chirurgicale la Bucuresti la finele lunii ianuarie si a profitat de ocazie inaintand instantei din Capitala o cerere de eliberare, alaturi de cele doua depuse la Iasi. Comisarul-sef Dumitru Lucian, seful Biroului evidenta detinuti al Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi, a spus ca exista o hotarare judecatoreasca prin care lui Chiric i se accepta solicitarea de eliberare conditionata, doar ca trebuie sa treaca termenul legal pentru ca aceasta sa isi faca efectul, iar saptamana viitoare batranul ar putea fi eliberat. 

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă