0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialL-au oprit?

L-au oprit?

Ce s-a intamplat intre 8 decembrie 2008, cand PSD vota cu 40 de voturi "pentru" si doar 17 voturi "contra" pentru formarea unei coalitii de guvernare cu PDL, si 12 ianuarie 2009, cand in Biroul Politic National al aceluiasi partid i s-a retras sprijinul politic ministrului de Interne Gabriel Oprea, ba chiar s-a propus excluderea acestuia? Sa fie vorba doar de o disputa interna de partid, sau de un vot anti-Basescu ce dovedeste revirimentul aripii antiprezidentiale din PSD? Cu doar o zi inaintea prezentarii raportului comisiei prezidentiale privind reforma Constitutiei PSD, pare ca se repozitioneaza, incercand sa transforme PDL intr-un captiv al coalitiei. Sa fie un semnal ca PSD nu renunta la viziunea parlamentarista pe care o sustinea pana de curand? Caci nu pe Oprea, ci pe Traian Basescu, aflat in cautarea prezidentialismului pierdut, au incercat sa il opreasca "greii" PSD.

Chiar din declaratiile multor pesedisti de frunte rezulta ca nu atat ministrul de Interne, cat presedintele a fost vizat. Dupa ce Gabriel Oprea a fost demonstrativ "executat" de colegii sai, Adrian Nastase – care, cateva ore mai devreme, inaintea sedintei BPN, declara ca doreste, inainte de a se pronunta, "sa inteleaga ratiunile" numirilor operate de colegul sau de partid la MIRA – considera ca retragerea sprijinului politic a fost "o decizie logica". Mai mult, presedintele Consiliului National al social-democratilor punea afacerea Oprea pe seama lui Traian Basescu, care ar fi incercat prin aceasta sa supuna PSD unui test.

Caderea lui Oprea este cu atat mai curioasa cu cat in favoarea sa se pronuntasera deja Marian Oprisan, Miron Mitrea, Ioan Rus si, oarecum, Victor Ponta. Intr-o declaratie publica, Miron Mitrea, unul dintre artizanii noii formule guvernamentale alaturi de PDL, sugera ca intreg scandalul provocat de numirile facute de Oprea la MIRA ar fi tulburat "anumite grupuri de interese din PSD". Pus deja in defensiva in interiorul partidului de contraatacul lui Mircea Geoana din decembrie, cu ocazia nominalizarilor PSD pentru conducerea Senatului, Mitrea riposta sugerand ca presedintele partidului se afla sub influente nefaste.

Caci, citandu-l pe Mitrea dupa declaratiile facute pentru Mediafax pe 11 ianuarie, "nu Geoana este primul care a reactionat violent la numirile de la MAI, ci altii, mai mult sau mai putin sefi in partid, care s-au grabit sa-l ameninte pe Oprea cu decapitarea si abia apoi sa-l sune pe Geoana". Sugerand insa ca Mircea Geoana este doar un figurant, Mitrea a grabit decapitarea lui Oprea si a slabit gruparea pro-Basescu din PSD.

Daca pe termen scurt situatia interna din PSD si raporturile acestui partid cu PDL s-au mai limpezit, s-ar putea ca pe termen mediu "scandalul Oprea" sa conduca nu doar la cresterea instabilitatii interne a PSD, ci chiar sa anticipeze divizarea sa. In continuare PSD lupta pe mai multe fronturi si nu si-a fixat clar obiectivele nici la nivel institutional, nici pe plan ideologic, nici macar electoral. In aceste conditii, chiar sa-l fi oprit?

Cele mai citite

Casa din „Home Alone” a fost achiziționată chiar de Crăciun, la 7 luni după listare

Casa care a devenit un simbol al filmului „Home Alone/Singur acasă” și-a găsit un cumpărător, la doar câteva zile după sărbători, potrivit USA Today. Situată...

Halep, după retragerea de la Australian Open. „Îmi doresc să revin la Cluj”

Simona Halep, dubla campioană de Grand Slam, a anunțat că nu va participa la turneele WTA Auckland și Australian Open, în ciuda wild card-urilor...

Aglomerație pe DN1 între Sinaia și Predeal, spre Brașov

Aglomerație pe sensul spre Brașov, între Sinaia și Predeal. Poliția le recomandă șoferilor să își planifice traseul de dinainte și să respecte măsurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă