1.3 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialL-am ingropat pe Mos Craciun

L-am ingropat pe Mos Craciun

Lumea respecta traditiile, dar magia Craciunului a disparut de mult. Mos Craciun a fost impaiat si expus in mii de exemplare pe strazi, la intrarea in magazine, peste tot unde cumparatorul poate sa-si vare adanc mana in buzunare, patruns de spiritul fals al sarbatorilor.
Imaginea batranului cu barba alba si tunica rosie creata in urma cu cateva decenii de Coca Cola si-a pierdut magia devenind un agent publicitar. Comertul si advertising-ul au intrat cu bocancii in sarbatorile romanilor. In multe localitati din Transilvania brazii de Craciun au lipsit de pe piete. Penuria de pomi a urcat preturile la cote inimaginabile.
Multe familii nu si-au putut permite nici macar un amarat de brad sub care Mosul sa aseze cadourile. Cum poate sa coboare peste noi spiritul Craciunului cand un pom pipernicit costa mai mult de jumatate de milion de lei, in timp ce unul mai „rasarit” ajungea pe piata la Deva la doua milioane?
Bulversat de schimbarile de personalitate prin care a trecut de-a lungul timpului, Mos Craciun nici macar nu mai stie cine este. Santa Klaus (Mos Nicolae) sau Mos Gerila, cel care l-a dublat pe batranul din sania cu reni timp de mai bine de 45 de ani. Mai trece insa, batranul Mos Craciun pe la casele romanilor, sau ne-a uitat demult, de cand am inceput si noi sa ne uitam traditiile si sa primim cu sufletul deschis sarbatoarea „nasterii Domnului”?
Fara sa ne oblige nimeni, transformam, pe an ce trece, Craciunul intr-o sarbatoare laica. Semnificatia religioasa dispare din sufletele oamenilor, lasand locul liber pentru alte trairi. Craciunul se transforma intr-un iarmaroc, festival sau pur si simplu zi de odihna.
Snobismul si imitatia proasta a vietii din filmele americane fac din sarbatoarea nasterii Domnului una a comerciantilor, a cadourilor scumpe. Valorile crestine, insasi originea sarbatorii, sunt lasate la o parte si prima ignorata este familia.
Craciunul in vremurile mo-derne nu mai este o sarbatoare care sa adune in jurul bradului familia reintregita, cu copii, parinti, bunici si eventual strabunici. Pe toate canalele media suntem agresati de Craciunul petrecut departe de caminul fa-milial. De Craciunul in pensiunile montane sau chiar pe malul marii.
Turismul de Craciun, promovat ostentativ de mass-media rupe din magia serii sfinte. In satele din Transilvania, locul unde ne place sa credem ca se mai pastreza traditiile, Craciunul a devenit la fel de anost si lipsit de spiritul crestin al sarbatorilor, departe de traditiile re-gizate, filmate cu cateva saptamani inainte, si difuzate pe canalele de televiziune. Colindatorii prefera sa se adune la discoteca organizata la caminul cultural.
Doar cateva cete razlete de rromi mai umbla din casa in casa, in speranta ca vor fi rasplatiti cu bani. Merele, nucile si colacii nu mai reprezinta un stimulent pentru colindatori. Costumele populare lipsesc cu desavarsire. Mastile rituale si costumatiile de „crai” sunt im-bracate doar atunci cand se filmeaza pentru televiziune. Copiii nu-i mai scriu Mosului, pentru ca inflatia de batrani cu barba echipati in costume rosii ii fac sa nu mai creada in Mos Craciun.
Traditiile importate gresit din Occident nu se suprapun fericit peste sarbatorile traditionale romanesti. Si ne mai miram ca Mos Craciun uita de noi din ce in ce mai des?!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă