18.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialKovesi: Nu este vital ca procurorul general să fie membru CSAT

Kovesi: Nu este vital ca procurorul general să fie membru CSAT

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, consideră că nu este "vital" pentru sistemul de procuratură ca şeful Ministerului Public să facă parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), informează Agerpres.

"Având în vedere faptul că am deţinut şase ani funcţia de procuror general, aş putea să vă spun că nu cred că este vital pentru sistemul de procuratură ca procurorul general să facă parte din CSAT", a declarat Kovesi într-un interviu pentru Agerpres, cu privire la propunerea de modificare a legislaţiei astfel încât şeful Ministerului Public să facă parte din CSAT. 

Laura Kovesi a precizat că, atunci când a fost procuror general, a fost invitată de foarte multe ori la şedinţele CSAT-ului, când s-au luat diverse decizii care puteau influenţa activitatea procurorilor. 

"Atunci când s-a decis că evaziunea fiscală şi corupţia sunt ameninţări la siguranţa naţională şi s-au instituit acele grupuri de lucru inter-operative între mai multe instituţii, s-a luat o decizie în CSAT şi am fost invitată la acea şedinţă", a exemplificat şefa DNA. 

Potrivit lui Kovesi, ministrul Justiţiei ar putea aduce lămuririle necesare, atunci când este cazul, în şedinţele CSAT. 

"Există ministrul Justiţiei în CSAT care poate să dea, dacă sunt necesare, anumite lămuriri sau anumite avize de legalitate. Cred că procurorul general poate fi invitat oricând la şedinţele CSAT şi nu cred că, în principal pentru sistemul de procuratură, aceasta este o problemă esenţială, care să ţină de eficienţa sau de calitatea activităţii procurorilor. Sunt convinsă că procurorii au foarte multe alte probleme în activitate de care procurorul general trebuie să se preocupe. Este opinia mea, aşteptăm să vină noul procuror general ca să vedem dacă are aceeaşi opinie sau o alta", a conchis Kovesi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zeci de mii de firme au ,,dispărut” de la începutul anului, potrivit datelor oficiale

Un număr de 32.626 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele patru luni din 2024, cu peste 44% mai multe comparativ...

Lasconi l-a luat pe Drulă pe la spate, cu avânt (câmpu)lungesc

Ilustrație: Marian Avramescu Alegerile locale și europarlamentare, teoretic, finalizate recent – dacă mai facem uitate câteva sute/mii buletine de vot – au scos la...

Rusia – Ucraina, ziua 842: Zelenski cere G7 un Plan Marshall

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor din ţările G7 să aprobe un "Plan Marshall" pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei. Avem...
Ultima oră
Pe aceeași temă