1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialKövesi: La dosarul Microsoft se lucrează constant din 2013

Kövesi: La dosarul Microsoft se lucrează constant din 2013

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, explică, într-un interviu, că instituţia pe care o conduce lucrează în acest moment la 4.800 de dosare.

Într-un interviu acordat portalului ziare.com, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, a precizat că nu trebuie făcută nici o asociere între campania electorală pentru președinție și lupta anticorupție: ”DNA a derulat cele mai multe acțiuni în iunie și iulie, când nu era campanie. În data de 4 iunie am avut 11 acțiuni într-o zi, la fel am avut în 28 mai. Nu aranjăm noi când vin denunțătorii, când se ia mită, când sunt trucate licitațiile. Acțiunile se declan­șează strict pe baza probelor și a investi­gațiilor derulate”. Kövesi susține că lupta anticorupție se va derula în același ritm, în acest moment exitând în lucru 4.800 de dosare. Procurorul-șef al DNA a admis că instituția este extrem de activă deoarece “mult timp au fost procurori care nu doreau să lucreze la DNA, acum sunt foarte mulți care doresc acest lucru. Creșterea încrederii populației în ceea ce facem a crescut și numărul denunțurilor cetățenilor și am deschis noi dosare cu persoane importante. Cât vom fi lăsați să ne facem treaba, o vom face la fel de bine și eficient.”

Microsoft, anchetă românească

Kövesi a ținut să explice modul în care s-a derulat ancheta în poate cel mai amplu dosar de corupției al ultimilor ani. “Ancheta Microsoft este una românească făcută de DNA. În acest dosar au fost primite mai multe denunțuri, au fost și sesizări din oficiu în baza cărora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte strânsă cu SRI. Nu a fost o anchetă coordonată de autorităţi sau o agenție străină. În cadrul dosarului au fost activități de cooperare cu diverse agenții de pe teritoriul SUA și, în special, cu compania Microsoft, care nu are nici un fel de implicații de natură penală în dosar, dimpotrivă a furnizat foarte multe informații utile anchetei. Am avut activități de cooperare și cu autorități din Europa. Vă pot spune că s-a lucrat constant din 2013 până acum. În vara lui 2013 dosarul a fost repartizat unui procuror și unui colectiv de polițiști care au avut ca prioritate principală finalizarea anchetei, am încercat degrevarea procurorului de caz de alte activități, s-au intensificat toate comisiile rogatorii pe care le aveam cu autoritățile din alte state. Un rol important l-a avut faptul că au venit persoane să denunțe fapte în acest dosar.”

Citește și: VIDEO. Kovesi: DNA are în lucru DOSARE MARI care vizează PERSOANE IMPORTANTE

Procurorul-șef a explicat că în același dosar care vizează și licențele Microsoft sunt verificate și contractele denumite de presă EADS. “Au fost încheiate în aceeași perioadă de timp. Nu avem două dosare diferite, Microsoft și EADS. Avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte. Pe contractele care au vizat licențele Microsoft deja au fost făcute învinuiri, ceea ce nu s-a reușit și pe contractele cu EADS, urmare a modului în care e administrat probatoriul. În acest dosar cu EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziții domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziții informatice. Pe aceste contracte cu EADS avem comisii rogatorii în derulare cu colegi din statele europene și trebuie să ne coordonăm și cu ei. Nu am derulat anumite activități până în prezent, pentru că așa a fost cursul anchetei, nu pentru că nu ne-am fi dorit. Se lucrează ritmic, avem persoane care au venit să colaboreze, avem mulți funcționari care au dat declarații în dosar și cu siguranță se va ajunge la învinuiri de persoane.” Kövesi nu a spus care este prejudiciul în cazul EADS, dar a precizat că “în cazul licențelor Microsoft, valoarea suspectată de procurori ca fiind obiect al infracțiunilor de mită și trafic de influență este în jur de 60 de milioane de euro.

Întrebată dacă ar ieși vreodată la cumpărături cu politicieni în timpul liber (o trimitere evidentă la scandalul apariţiei în presă a fotografiilor cu Alina Bica, şeful DIICOT şi Elena Udrea), Kövesi a precizat că nu ar face niciodată acest lucru, având cu oamenii politici o interacțiune strict instituțională în virtutea atribuțiilor de serviciu. Există o incompatibilitate între funcția de șef al unui parchet și relația personală cu politicieni, a precizat Kövesi.

Cele mai citite

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...
Ultima oră
Pe aceeași temă