10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialKovesi. Abuzul în serviciu acoperă o mită

Kovesi. Abuzul în serviciu acoperă o mită

Abuzul în serviciu nu trebuie dezincriminat. a declarat, șefa DNA, joi seara la Digi 24. Abuzul în serviciiu maschează o mită. Funcționarii publici și demnitarii vor face tot ce doresc. Vom continua să avem corupție în România, mascată prin birocrație, prin diverse contracte.

”Cel mai porbabil inculpații în aceste dosare vor fi ”albiți”. trebuie să ne gândim dacă societatea românească este pregătită pentru așa ceva”, a spus Codruța Kovesi

”Dacă statul vrea ca noi să investigam furturi și distrugeri, vom face și acest lucru, dar DNA vrea să investigheze fapte de corupție. dar pentru acestu lucru avem nevoie de o legislație serioasă”. 

Ea a subliniat că, dacă va fi dezincriminat abuzul în serviciu, nu procurorii vor fi cei afectați, pentru că ei pot ancheta în continuare furturi sau alte infracțiuni prevăzute de lege.

„Noi am vrea ca statul să-și dorească să investigăm cazuri de corupție la nivel înalt. Ca să putem face asta avem nevoie de legislație serioasă și să fim lăsați să lucrăm. Nu noi vom fi afectați, ci cetățenii”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Pe de altă parte, dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, „funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a adăugat ea.

Șefa DNA a precizat că judecătorii de la Curtea Constituțională au cerut un punct de vedere de la DNA.

„Am studiat practica din ultimii ani, sute de rechzitorii, sute de hotarâri judecătorești. Practica instanțelor din ultimii 10 ani este foarte clară, unitară. Am văzut hotărâri ale ICCJ care pot constitui manual pentru studenți, atât sunt de clare”, a spus ea.

Laura Codruța Kovesi a spus că au fost făcute patru analize pe această temă.

Una dintre ele a vizat practica CCR: „În ultimii 10 ani a fost invocată această excepție și a fost respinsă de fiecare dată. Legislația nu s-a schimnat. Și CCR a avut o practică forte clară.

Acum s-au trezit niște funcționari trimiși în judecată de DNA care brusc au decis că legea nu este previzibilă.În toate aceste situații, judecătorii au menționat că există o practică unitară și că această cerere trebuie respinsă”, a spus ea.

Șefa DNA a amintit că nu există nicio hotărâre CEDO legată de abuzul în serviciu și că, potrivit ONU, „există concordanță din textul din legislația națională și cea internațională,

Totul ne arată că această infracțiune este corect formulată, previzibilă si nu trebuie modificată”.

 

 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă