11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialKostunica: Kosovo va ramane parte integrala a Serbiei

Kostunica: Kosovo va ramane parte integrala a Serbiei

Primul ministru sarb Vojislav Kostunica a declarat ca negocierile directe asupra viitorului statut al Kosovo sunt singura cale pentru a gasi o solutie ce poate fi sustinuta si a exprimat parerea ca puternicele argumente sarbe vor fi luate in considerare la intalnirea dintre delegatiile Belgradului si Pristinei la New York, transmite agentia Tanjug, receptionata de Rompres.

 

“Propunerea noastra prevede o autonomie foarte larga pentru institutiile Kosovo, cu singura rezerva de a nu viola integritatea teritoriala a tarii. Noi oferim minoritatii nationale albaneze sa decida despre soarta sa in toate chestiunile, dar noi nu vom lasa esenta statului, integritate sa si suveranitatea, sa fie violate”, a declarat Kostunica, intr-un interviu pentru editia de sambata a cotidianului belgradean Vecernje Novosti.

 

El a spus ca delegatia sarba este pregatita pentru negocierea celei mai inalte autonomii posibile, ca model pentru un viitor statut, si, de asemenea, sa ia in considerare orice obiectie daca ceea ce ofera este mai putin decat drepturile de care se bucura minoritatile nationale in oricare alt stat din lume.

 

Kostunica a declarat ca autoritatile sarbe pregatesc un raspuns in cazul in care Pristina declara unilateral independenta provinciei Kosovo.

 

“Noi am deschis negocieri asupra unei politici de stat comune care trebuie sa faca totul pentru a se evita un asemenea rezultat… Serbia nu va accepta o asemenea decizie, Kosovo va ramane parte integrala a Serbiei. Pe de alta parte, noi vom crea conditii pentru sarbii din Kosovo pentru a se simti in continuare ca ei sunt o parte a Serbiei si ca statul nu i-a abandonat. Nu numai simbolic, ci si in mod realist”, a declarat Kostunica.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă