12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialKitsch si emo... pe banii publici!

Kitsch si emo… pe banii publici!

Spatiul de emisie al postului public, TVR 1, a fost consumat exagerat de Selectia nationala pentru Eurovision, concursul de muzici usoare ce se va petrece in 12 mai, la Moscova. Ni s-a oferit un kitsch de zile mari prin "efortul" unor realizatori platiti din banul public!

Pentru ca Romania participa a unsprezecea oara la Eurovision – un concurs international controversat, acuzat de influente geopolitice – s-au gandit cei de la postul public sa ambaleze Selectia nationala intr-o formula populara: fotbalul. Ca nuca-n perete a fost acest "concept"! O idee jalnica, speculata si mai jalnic prin scenariul prezentarii competi­tiei. Au implicat mai intai in pre­zentare, asezandu-i in scara maga­rusilor pe Orlan­do, Escu si Popescu, imprumutati de la Radio 21. Realizatorii tv au ignorat o cerinta elementara, televiziunea solicita si farme­cul expresiei prin imagine, nu doar vorba­rie ca la radio. Baietii erau niste amatori pricajiti, care peste toate mai prestau si un atac inversunat la limba romana pe care vrea sa o apere CNA. "Ba" si "ma" erau cuvintele lor preferate, iar glumitele interpretate ne-au facut sa ne intrebam de ce TVR 1 nu a apelat la Tociu si Palade, "artisti" mult mai decenti in vulgaritate.

 

Camera Verde a concurentilor a fost data pe mana Alinei Sorescu – imbracata in echi­pament de fotbalist! – o alta fata palida care habar nu are cu ce se consuma muzica usoara si careia limba romana nu ii e prietena. Spre miezul noptii, dupa ce Elena Gheorghe a castigat competitia maraton, s-a organizat cunoscuta dezbatere cu participantii. Pentru ca le murisera laudatorii se laudau intre dansii realizatorii, mandri fiind de acest kitsch conceput pentru postul public. Cireasa de pe tortul de morcovi sco­falciti ai acestei selectii a pus-o Alinuta Sorescu, urandu-i succes la Moscova Ele­nei Gheor­ghe pentru ca pe 12 mai ar fi ziua sa onomastica. Fatuca nu avea habar ca sfintii Constantin si Elena se serbeaza pe 21 mai! Sinistre au fost si aluziile nume­roase la adresa relatiei noastre cu Rusia, cat si momentele asa-zis umoristice. O alta jenanta bomboana pe tortul de morcovi a fost scheciul, avandu-l drept personaj pe…

 

Putin, ilustrat cu doi indivizi care carau o butelie, aluzie la criza gazului. A mai fost cooptat in gasca prezentatorilor si Andi Vilara, comentator de evenimente sportive adevarate care se balbaia sarmanul pentru ca nu intelegea ce cauta in ghiveciul penibil din jurul sau.
In acest ambalaj kitsch, s-au zbatut, dupa ce au fost pozati ca fotbalisti, 24 de concurenti si echipele lor. Amintim ca provine din limba germana "kitsch" cu sensul "fu­sa­rit", "a face ceva de mantuiala", dar s-a extins in limbajul international cu sensul de prost gust in toate domeniile artistice pana la vedetute. Tuturor concurentilor li s-au inscenat mini-show-uri, inspirate fie din curentul emo aflat in trendul mintilor bolnave al unor sinucigasi – cu machiaje negre, ochi lacrimand si arlechini horror -, fie "imprumutate" fara pic de jena de la modelele altor editii ale Eurovision. Chiar castigatoarea competitiei, Elena Gheor­ghe, schimba in scena costumele precum o predecesoare participanta cu succes la controversatul concurs.

 

Fanii muzicii usoa­re n-au retinut mai nimic din compozitiile selectate, multe indicate pentru crasmele cu fite, fiind imitatii stilistice ale unor slagare. Vocile concurentilor nu erau chiar rele, multi dovedeau o cizelare prin studiu a timbrului si emisiei vocale.
Si de asta data telespectatorii au votat una si juriul a ales altceva iar Elena Gheor­ghe va pleca la Moscova sa… "bage goool rusilor"!, cum ne anuntau prezentatorii. Ii uram sa nu fie un "autogol"! Nu putem insa ramane indiferenti cum se consuma banii publici alocati TVR ca sa produca un astfel de kitsch!

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă