11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialANALIZĂ. Kim Jong-un, cu degetul pe butonul nuclear: Cursa înarmării regimului de...

ANALIZĂ. Kim Jong-un, cu degetul pe butonul nuclear: Cursa înarmării regimului de la Phenian riscă să provoace Al Treilea Război Mondial | INFOGRAFIC

Este sau nu este Coreea de Nord un pericol nuclear? Pentru a fi un pericol real, nu doar la nivel declarativ, regimul de la Phenian trebuie să-și demonstreze determinarea de a folosi armele nucleare la propriu sau doar ca „element de forță“ la nivelul negocierilor internaționale.

Lăsând la o parte toate amenințările verbale stufoase la adresa inamicului preferențial, SUA, în timp, dinastia Kim și-a dovedit determinarea de a obține rachete balistice performante, de a-și dezvolta și testa un program nuclear militar. Având în vedere mentalitatea absolut năucitoare a liderului de la Phenian, un amestec de mitologie cu devoțiune militară, un cocktail foarte periculos, cine n-ar lua în serios amenințarea nord-coreeană?

Lovitura „hipergrandioasă“ ce va distruge SUA

Cea mai proaspătă amenințare a Coreii de Nord este de joi. Phenianul a anunțat că va lovi SUA preventiv „hipergrandios”, nu numai bazele sale din Coreea de Sud, dar chiar „pe terenul de acasă“, reducând-o la cenușă. Tipic. Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, anunțase că „era răbdării strategice” față de Phenian s-a încheiat și că trebuie forțat
să-și revină în limitele acceptate la nivel internațional, adică să renunțe la programele balistice și la cel nuclear. Altminteri, „orice opțiune“, inclusiv militară, este luată în considerare. Dar este necesară o lovitură militară? Sau ar fi de ajuns una cibernetică?

Armata nord-coreeană a încercat, în ultima perioadă, mai multe teste balistice fără succes, dintr-un poligon situat pe coasta de est a ţării. Pentagonul avea informaţii despre programarea testelor balistice nord-coreene, astfel că „eşecurile nu au fost o surpriză“, după cum a afirmat un consilier al vicepreşedintelui Statelor Unite, Mike Pence.

Situaţia a atras atenţia asupra informaţiilor potrivit cărora Pentagonul ar încerca să distrugă prin atacuri informatice arsenalul balistic nord-coreean. „Există probabilitatea foarte mare că Statele Unite – prin metode cibernetice – să fi avut succes în mai multe rânduri în întreruperea testelor cu rachete“, a declarat, pentru BBC, fostul ministru britanic de Externe, Malcolm Rifkind.

Majoritatea rachetelor au o funcţie de autodistrugere, care poate fi activată. Conform experţilor, transmiterea unui virus în reţeaua informatică a unui sistem balistic – de la distanţă (online) ori prin instalarea unui dispozitiv USB – poate programa distrugerea unei rachete imediat după lansare.

În trecut, serviciile secrete occidentale și israeliene au fost acuzate de utilizarea unui virus informatic, Stuxnet, pentru atacarea sistemelor din complexul nuclear militar iranian de la Natanz. Însă, multă vreme nu se poate acționa de la distanță asupra facilităților balistice și nucleare.

Arsenalul nord-coreean

Coreea de Nord deține cel puțin 1.000 de rachete de diferite tipuri, dintre care unele au raza de acțiune mai mare de 3.000 de kilometri. Analiștii militari americani și sud-coreeni susțin că armata nord-coreeană deține arme chimice și bacteriologice, estimându-se a avea între 2.500 și 5.000 de tone de anthrax, gaz muștar, gaz sarin, fosgen și agenți care provoacă botulism.

Pe vremea lui Kim Jong-il, armata nord-coreeană se clasa pe locul cinci în lume, din punct de vedere al efectivelor militare și al tipurilor de armament. Un clasament recent al Global Firepower, al celor mai puternice 35 de ţări din punct de vedere al efectivelor militare, situează Coreea de Nord pe ultimul loc. Pe primele locuri se află Statele Unite, Rusia şi China, aceasta din urmă susținând regimul de la Phenian. Armata Populară a Coreii de Nord este formată din aproximativ 1,2 milioane de soldaţi, la o populaţie totală de circa 24,5 milioane de persoane.

MARINA

Coreea de Nord ar avea 92 de submarine, dar nu toate în stare bună. Ea are de asemenea trei fregate, şase corvete, 43 de nave lansatoare de rachete, 103 torpiloare, peste 492 de nave de patrulare, zece nave amfibii, două baterii defensive de coastă, 130 de aeroglisoare, 23 de nave de deminare, opt nave de mici dimensiuni şi patru nave de cercetare.

ARMATA

Artileria nord-coreeană include circa 3.500 de tancuri de asalt, 560 de tunuri uşoare, 2.500 de vehicule pentru transportul trupelor, 3.500 de piese de artilerie remorcate, 4.400 de tunuri automotoare, 2.500 de lansatoare de rachete multiple, 7.500 de mortiere, un număr nedeterminat de rachete antitanc, 1.700 de lansatoare de rachetă şi 11.000 de tunuri antiaeriene, potrivit estimărilor administraţiei americane şi analiştilor.

FORŢELE AERIENE

Phenianul ar avea 80 de bombardiere, 541 de avioane de vânătoare, 316 avioane de transport, 588 de elicoptere de transport, 24 de elicoptere de atac, cel puţin un avion fără pilot şi mai multe rachete aer-aer şi sol-aer.

Cele mai citite

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...

Un sfert din liniile STB vor circula pe trasee modificate în acest weekend

Majoritatea troleibuzelor, un sfert din tramvaie și o parte semnificativă din autobuze vor circula pe trasee modificate în acest weekend (11 și 12 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă