21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialKievul refuză creşterea preţului la gaze naturale pe care Moscova vrea să...

Kievul refuză creşterea preţului la gaze naturale pe care Moscova vrea să i-o impună

Ucraina "nu acceptă" noul preţ la gaze naturale pe care vrea să i-l impună Rusia, de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, a declarat sâmbătă premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, potrivit Mediafax.

Denunţând o "agresiune gaziferă şi economică", după ce Moscova a anunţat o creştere cu 80% a preţului livrărilor la gaze pentru Ucraina, Iaţeniuk a dat asigurări, într-o şedinţă de Guvern, că "presiunea politică (este) inacceptabilă, iar noi nu vom accepta preţul de 500 de dolari".

"Rusia a eşuat să cucerească Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gaziferă şi economică", a adăugat premierul, îndemnând Guvernul să fie pregătit "ca Rusia să restrângă sau să oprească livrările de gaze" naturale către Ucraina.

Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat că, în lipsa unui acord asupra preţului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, aşa cum prevede contractul de livrare a gazelor ruseşti.

"Vom încerca să ajungem la un acord. Dacă nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a anunţat el.

Moscova a anulat săptămâna aceasta două reduceri acordate Ucrainei pentru livrări de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. În 72 de ore, preţul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Cei doi vecini foşti sovietici sunt afectaţi de o criză, după îndepărtarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, în urma unor manifestaţii proeuropene, la sfârşitul lui februarie.

Cele mai citite

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă